Nem hagyjuk, hogy az elért eredményeink semmivé váljanak!

Az első alkalommal 2012-ben megrendezett korčulai nyári iskola szervezői jó eséllyel hagyományt teremtettek. Idén már mintegy negyven, 10 EU-tagállamból és tagjelölt országból érkezett résztvevővel került sor a rendezvényre a horvátországi szigeten, Marco Polo szülőhelyén. Az idei előadássorozat fő témája a munka és családi élet összeegyezetése, valamint a nők munkaerőpiaci helyzete volt.

Az előadássorozat első paneljét dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezete elnöke nyitotta meg. A szocialista politikus elmondta: “Napjaink Európájának egy rendkívül összetett kihívással kell szembe néznie, amelynek során kevés szó esik a válságnak a nőkre gyakorolt hatásáról. A válság érintette a bérezést, foglalkoztatottsági mutatókat, a munka és a családi élet összeegyeztethetőségét, de még a nőket érő erőszak terén is rosszabbá vált a helyzet az elmúlt években. Éppen ezért nem nézhetjük tovább a konzervatív szemléletű, kizárólag megszorításokban gondolkodó jobboldali politika pusztítását. A válság előtti években komoly eredményeket sikerült elérnünk az esélyegyenlőség terén is, és nem hagyjuk, hogy az elért eredményeink semmivé váljanak. Eljött az ideje a tetteknek!”

Az első panelbeszélgetésen Marije Laffeber, az ESZP főtitkár-helyettese is részt vett, aki a terhek férfiak és nők közötti egyenlő megosztásával kapcsolatban elmondta: “Az esélyegyenlőségi mechanizmusok bevezetése a jogalkotásban önmagában nem elegendő. Változatni kell a gondolkodásmódon is, ezért már az oktatásban el kell kezdeni a nemi sztereotípiák lebontását.”

A rendezvényt - az Olof Palme International Center támogatásával - a Central and Eastern European Network for Gender Issues és a Center for New Initiatives szervezetek valósították meg.