168 Óra/mesterhazy.hu | Belföld | interjó 168 Óra
2013. szeptember 12. 13:16

Optimista vagyok

Interjú a 168 órának. "A kép letisztult, végre mindenki tudja tenni a dolgát az ellenzéki oldalon: bírálni az Orbán-kormányt és saját alternatívát felmutatni. Abban ugyanis mindannyian egyetértünk, hogy a kormányváltás a cél."

- Megkönnyebbült vagy csalódott?

- Egyik se. Nem örülök, de nem is sírok. A kép letisztult, végre mindenki tudja tenni a dolgát az ellenzéki oldalon: bírálni az Orbán-kormányt és saját alternatívát felmutatni. Abban ugyanis mindannyian egyetértünk, hogy a kormányváltás a cél.

- De ha a DK listán és egyéniben is külön indul, könnyen lehet, hogy nem érik el az ötszázalékos küszöböt, akkor pedig a kormányváltó voksok mennek a levesbe.

- A választások előtti pár hónapban már tisztábban látjuk majd az erőviszonyokat. Én egyelőre azt hallottam, hogy Gyurcsány Ferenc 10-12 százalékos, Fodor Gábor pedig bőven 5 százalék feletti támogatottságban bízik. Ha ezeket a számokat összeadjuk, akkor megnyertük a választást.

- Mese habbal. A valóság az, hogy a Liberálisok mérhetetlen, a DK jelenleg szintén nem jutna be a Parlamentbe.

- Ne nekem mondja!

- Vagyis a megállapodás elmaradásáért ők a felelősek?

- Nem akarom hárítgatni a felelősséget. Olyan igénnyel léptek fel, ami az Együtt-PM-mel kötött korábbi egyezség keretén belül teljesíthetetlen volt. Gyurcsány Ferenc 9 egyéni körzetet és 7 listás helyet kért, Fodor Gábor pedig közös listán 6 helyet és 3 egyéni körzetet akart megszerezni. Vagyis az MSZP-nek 12 egyéni körzetről és a listáján 10-13 helyről kellett volna lemondania.

- Mitől nőhetett meg a DK étvágya?

- Nem tudom.

- Korábban még maga Gyurcsány pedzegette: nem biztos, hogy be akar kerülni a 2014 utáni Parlamentbe.

- Az elmúlt két hétben ezt tartottuk reális forgatókönyvnek. Utána váltottak, nem tudom, miért.

- Az ő személyi ambíciói miatt nem tudtak megállapodni?

- Ezt nem gondolom. A személye csak egy eleme volt a konstrukciónak, amely több elemében is teljesíthetetlen.

- Arra mekkora az esély, hogy februárban legalább egyéni szinten újra nekifutnak a megállapodásnak?

- A politikában minden lehetséges, de nekünk erős szövetségünk van: a kormányváltók szövetsége. Világosan láthatja minden választó, melyik jelölt támogatásával lehet nagyobb eséllyel leváltani Orbán Viktort –  márpedig a szavazók ezt fogják mérlegelni.

- De nyilván ők is látják, hogy az ellenzéki szövetségkötések fejezete nem sikersztori. Bajnaiékkal is kompromisszumot kellett kötni, Gyurcsánnyal pedig még eddig sem jutottak.

- Ez a pesszimista megközelítés. Olyan verzió is volt, hogy minden választókerületben mindenki indít jelöltet. Ehhez képest a két legerősebb, legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt megállapodott egymással.

- Sokat emlegethetik a felmenőit a listás, körzetes egyezkedések közepette.

- Az egyéni körzetekben tudta mindenki, hogy nem jelöltjeink voltak, hanem éppen a szövetségkötés miatt választókerületi felelőseink. Amikor szimbolikusan átadtam nekik a megbízólevelet, az első mondatom az volt, hogy gratulálok, a második pedig az, hogy a megbízás nem jelent automatikusan jelöltséget, mert lehet, hogy áldozatot kell hozni az összefogás érdekében.

- Előfordulhat, hogy ön is azt mondja némelyiküknek, mint Orbán: a gyengéknek mennie kell?

- Kezdettől fogva tudja mindenki, hogy komoly elvárásokat fogalmaztunk meg, amelyeket teljesíteni kell. Az elnökségben rövidesen újra értékeljük a jelöltek eddigi munkáját. Júniusban tíz százalékuk alulteljesített, őket figyelmeztettük, hozzák be a lemaradást. Úgy látom, hogy be is hozták.

- Mi a mérce?

- Objektív kritériumok: kampánycsapattal, szavazóköri delegáltakkal kell rendelkezni, a képzésekre, rendezvényekre meghatározott számú aktivistát kell elhozni, és több ezer aláírást kell összegyűjteni körzetben lévő településeken.

- Azok, akik megfeleltek, teljesítettek és most mégis azt látják, hogy az Együtt embere indul, mögéje is beállnak száz százalékkal?

- Nem mondom, hogy nem csalódtak többen. Amíg valaki nem látta feketén-fehéren, hogy az ő körzete bekerült az átadandók közé, addig reménykedett. Nemcsak a megyei elnökök, de a pártigazgató, és személyesen én is végigjárjuk az átadott 31 körzetet és azt kérjük a kampánycsapatoktól: ahogy a szocialista jelölt mellett dolgoztak eddig, ugyanúgy tegyenek meg mindent az Együtt-PM indulójáért is.

- A közvélemény-kutatások fényében meglepő, hogy Visegrádon Orbán figyelmeztette az övéit, nehogy úgy járjanak, mint 2002-ben.

- Ezt sok, borúlátó elemző figyelmébe ajánlanám.

- Miért?

- Mert a szövetségkötés után Orbán is másképp látja az esélyeket. Igaza van: 2002 megismétlődik. Akkor is elbízta magát a Fidesz, akkor is minden közvélemény-kutató az ő győzelmüket várta, mégis elbuktak. Ma az emberek sokkal inkább elégedetlenek Orbán Viktorral, mint 2002-ben voltak. Több mint 56%-uk kormányváltást akar. A szövetségnek van világos programja, amely választ ad Magyarország problémáira. Ezért vagyok optimista. Az emberek dühét, frusztrációját politikai cselekvéssé kell formálni ahhoz, hogy el lehessen zavarni Orbánt és kormányát.

- Amely osztogató üzemmódba kapcsolt, miközben az MSZP korábban azt mondta, nem akar ígérgetési licitbe belemenni.

- Egy ígéret attól, hogy nem populista, még lehet populáris.

- Mint az alapvető élelmiszerek tíz százalékos áfája?

- Ez eredetileg nem a mi javaslatunk volt, hanem az érdekképviseleteké. Tanulmányok sora szól arról, hogy az ÁFA-csökkentés mennyivel fehéríti a feketegazdaságot, mekkora költségvetési kieséssel jár, és mekkora bevételt generál. Ha a megélhetés költségeit csökkenteni szeretnénk, akkor ez a számlákon és az élelmiszereken keresztül lehetséges. A szegényebbek alapvető élelmiszerre költenek sokat. Ezért vállaltuk fel a szakmai érdekképviseletek ajánlatát, mert ez valódi megoldás, nem píár-akció, mint a kormányé.

- Az adórendszerről is azt mondják, hogy legyen igazságos, mire a fideszes gépezet elkiáltja magát, hogy az MSZP adóemelést akar.

- Így van – a gazdagoknak. A Fidesz-kormány a gazdagok kormánya. Például eddig csak azoknak a devizahiteleseknek segítettek, akiknek nem okozott gondot a törlesztőrészlet kifizetése, a rezsicsökkentéssel pedig azok járnak igazán jól, akik sokkal többet fogyasztanak. Szerintünk viszont az a helyes, ha a gazdagok vállalnak több felelősséget, a kisebb keresetűek pedig több segítséget kapnak. Ez a filozófia jelenik meg az összes szakmapolitikai programunkban: az oktatásban, az egészségügyben, a szociálpolitikában, a munkahelyteremtésben, és az ön által kérdezett adórendszerben is.

- Biztosat csak kevés területen ígérhetnek, mert sok a kiszámíthatatlanság. Nem kis részben azért, mert a kormány számos extra kiadást kódolt a rendszerbe, lásd pedagógusok elnyújtott béremelése, vagy a Dunaferr megvétele.

- Orbánnak semmilyen ígéret sem túl drága. Választókat akarnak vásárolni. De egyre biztosabb vagyok benne, hogy a Fidesz ezeket az intézkedéseket csak a választás másnapjáig fogja fenntartani. Tehát ez nem más, mint újabb átverés. Nekünk viszont azt kell bizonyítanunk az embereknek, hogy van reális megoldásunk a megélhetési költségek csökkentésére, amely igazságos és hosszú távon is fenntartható. De az is igaz, hogy ezt jóval nehezebb elmagyarázni a választóknak, mint a populista lózungokat. Ez az egyik legnagyobb kommunikációs kihívás a számunkra.

- Mégis, a rezsicsökkentéstől nőtt a Fidesz támogatottsága.

- Ne feledjük, hogy a kormányváltást akarók száma is nőtt. A Fidesz az elmúlt három évben szinte minden társadalmi csoportot megalázott, megfélemlített és nehezebb helyzetbe hozott. Ezt a választás előtt odadobott üveggyöngyökkel nem lehet feledtetni. Na, ezt nem értetette meg a Fidesz 2002-ben sem…