Költséges a rezsim

Két és fél millióhoz közelít a rezsicsökkentést támogatók tábora - fújja a kormánypárti papagájkommandó. Az MSZP viszont úgy számol, hogy a sok-sok aláírásból akár másfél millió származhat szocialista szimpatizánsoktól.  

Legalább ekkora ugyanis az MSZP mellett elkötelezett választók tábora, márpedig a rezsicsökkentést a Parlamentben és az utcán is támogató MSZP
országszerte a támogató ívek aláírására buzdította szimpatizánsait.

Ezután már csak az a kérdés, hogyan és főleg mennyiből jött össze a maradék durván egymillió? Mint tudjuk, Dunakeszi és Fót mellett Veresegyházán is 100 forintos fejpénzzel ösztönözték az aláírásgyűjtésre vállalkozó ifjúságot. A Papcsák Ferenc 100 milliósnak mondott "kenőpénzéből" - aláírásonként 100 forintos fejpénzzel számolva - épp ennyi jön ki. Persze nem zárjuk ki azt a lehetőséget, hogy mégis inkább Simicska Lajos nyúlt a degeszre tömött zsebébe.

Ha a Fidesz valóban a fékezett habzású rezsicsökkentése megvédésére készül, akkor javasoljuk, hogy ne a multik extraprofitjának garanciáit gravírozza a gránitszilárdságúnak hazudott alaptörvényébe, hanem azt az általunk javasolt kitételt, hogy a rezsiköltségek többé nem haladhatják meg a 2010. május 29-i értékeket (t.i. ekkor lépett hivatalba a mostani kormány), illetve ha meghaladják, akkor a kormánynak azonnal vissza kell szorítania az árakat, vagy azonnal le kell mondania. (Rezsi alatt értjük különösen a vízdíjakat, a szemétdíjakat, a közösségi közlekedési tarifákat, az üzemanyagárakat, a távközlési díjakat, a banki költségeket, a távfűtés díját, gáz és villanyárakat, valamint ezek áfáját is.)

Kormányra kerülve az MSZP oda fogja küldeni az orbáni alaptörvényt, ahová való: a történelem szemétdombjára. Az új, demokratikus alkotmányban pedig olyan passzusok lesznek, amelyek nem a multikat, nem a Fidesz-család keresztapáit, hanem az Orbán-kormány által kisemmizett milliókat fogják
kárpótolni, elsősorban munkahellyel, méltányos jövedelemmel, korrekt árakkal, illetve segítséggel az energiamegtakarításhoz. Mert ne feledjük: a legolcsóbb energia a fel nem használt energia!

Szanyi Tibor,
elnökségi tag