Belül vagy kívül? Együtt vagy külön?

Egy időpontban kellene tartani az országgyűlési és az európai parlamenti választást MSZP-s politikusok, Szanyi Tibor elnökségi tag és Gurmai Zita EP-képviselő szerint.


Egy csütörtöki, Budapesten tartott sajtóbeszélgetésen Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja, országgyűlési képviselő azt mondta, nem lehet szétválasztani a magyar és az európai ügyeket, minden belpolitika Európa-politika, és minden Európa-politika belpolitika is.

Pofátlanságnak nevezte, hogy - mint mondta - a Fidesz külön akarja választani a magyar és az európai parlamenti választást "ordas és aljas megfontolásokból".


Szerinte a kormánypárt szórakozik az emberekkel, és kihasználja a választási rendszerben lévő "negatív tényezőket", amivel szétveri az egész ország öntudatát, hogy európai összefüggésektől mentesen lehessen "egy mérhetetlen demagóg és nacionalista kampányt folytatni", hogy ne zavarjanak be a nemzeti ügyek az EP-választás dolgába.

Úgy folytatta, az országgyűlési voksolást közel ötven nappal követő választásra "nyilván a kutya nem fog elmenni, kivéve azt, akit a Kubatov-lista alapján ezek a Baján megismert kápók bikacsökkel" odavernek "ötezerért".

Kérdésre válaszolva azt mondta, biztos, hogy Áder János köztársasági elnökhöz fordulnak azért, hogy egy időpontra írja ki a két választást.

Arról is beszélt, hogy az előzetes várakozások szerint az EP-ben relatív többsége lesz a szocialistáknak.

Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője úgy értékelte, a Fidesz azért akarja, hogy az országgyűlési választást hamarabb tartsák, mint az EP-választást, mert irreális a jövő évi költségvetés, és a kormánypárt el akarja kerülni, hogy idő előtt kiderüljön: az "osztogatásnak" nincs fedezete.

Kitért arra, hogy a jövő évi választás után az Európai Szocialista Pártnak lehet ismét a legnagyobb frakciója az EP-ben. A szocialisták szeretnék, ha a legnagyobb frakció jelöltje vezethetné az Európai Bizottságot; erre a posztra már van is egy jelöltjük, Martin Schulz, az EP elnöke - közölte.

Gúr Roland, az MSZP külügyi szakértője hangsúlyozta, az egyszerre tartott választásoknak előnye lehet, hogy a magas részvétel nagy legitimációt ad az európai parlamenti képviselőknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy választás költsége hatmilliárd forint körül van.