Belföld | gyed gyermekek bölcsőde
2013. november 07. 16:08

Bölcsődefejlesztés helyett gyed extra

Pozitív lépés a gyes extra néven bejelentett intézkedéscsomag még akkor is, ha csak most, a választások előtt vezetik be. Támogatjuk, hiszen segíti a nők munkaerőpiaci részvételének növelését, amely itthon drámaian alacsony. Örömteli az is, hogy a kormány végre rájött, hogy rossz döntést hozott, amikor 2011-ben megszüntette a nők gyes melletti munkavállalásának MSZP által megteremtett lehetőségét. Viszont az Orbán-kormány 3 és fél éve sem a családi pótlékot, sem a gyes összegét nem emeli, így mára legalább 20%-ot veszítettek az értékükből.

Azt viszont a részletek ismerete nélkül is állíthatjuk, hogy addig, amíg a gyermekek felügyelete nincs megoldva, hiába ösztönözzük a nőket, hogy térjenek vissza a munkahelyükre. Népesedési fordulat akkor lesz, ha nőni fog a kisgyermekeket ellátó bölcsődék és óvodák kapacitása, csakhogy a hiányzó 50 ezer bölcsődei férőhely a jelenlegi kormány ütemezésével 50 év alatt fog felépülni. Ráadásul fizetni is kell ezekért a helyekért, hiszen a Fidesz lehetővé tette, hogy az önkormányzatok gondozási díjat vezessenek be.

A gyed extrának is csak akkor lesz hatása, ha mellette állami forrásból is bővülnek majd a bölcsődék. Kormányra kerülve ezért átfogó bölcsőde- és óvodafejlesztési programot indítunk, a bölcsődei díjat pedig eltöröljük. A bölcsődei dolgozók ma megalázóan alacsony fizetésért dolgoznak, de a kormány továbbra sem rendezi a bérüket. Ezt is meg fogjuk tenni.

Lendvai Anna,
fővárosi képviselő