A baloldali többség lendület adhat

A baloldali többség lendület adhat a nők elleni erőszak és a nők munkaerő-piaci hátrányainak felszámolásához


A 2014-es európai választás kihívásairól, az európai polgárok életét javító javaslatokról és a választási kampányra való felkészülésről beszélgetett dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő Brüsszelben, a Franciaországi Szocialista Párt szombati rendezvényén, amelyen – európai parlamenti képviselők és más uniós intézmények tisztviselőin kívül – Joaquín Almunia európai biztos is részt vett.

Beszédében Gurmai Zita elmondta: „A legalább négy hónapja állást kereső fiataloknak munkahelyet vagy továbbképzési lehetőséget biztosító uniós kezdeményezés, az európai ifjúsági garanciaprogram várhatóan jövőre már kézzel fogható segítséget fog nyújtani a munkanélküli fiataloknak. Az ötletet évekkel ezelőtt vetették fel az európai szocialisták, és munkánk eredményeként a jobboldali többség támogatását is sikerült hozzá megszereznünk. Az ifjúsági garancia létrehozásának sikere is azt mutatja, hogy a progresszív erőknek tovább kell folytatniuk a kitartó munkát más, a baloldal számára fontos területeken, mint a nemi alapú erőszak elleni küzdelem, a bérolló bezárása, vagy a nőket érő diszkrimináció minden formájának felszámolása” – hangsúlyozta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy a 2014-es EP-választást követően, egy esetleges baloldali többség az uniós intézményekben ezeken a területeken komoly előrelépésekre adhat lehetőséget.

Gurmai Zita szerint a nőjogok és az esélyegyenlőség olyan szakpolitikai kérdés, amelyben jelentős különbség mutatkozik a bal- és a jobboldal álláspontjában. Ezen a területen egyre szembeöltőbb a konzervatívok és a szélsőjobboldaliak közeledése. Ennek eredményeként a közelmúltban az EP-ben is sikerült leszavazniuk egy olyan jelentést, amely egyértelműen kiállt volna a nők jogainak biztosítása mellett. „Ez figyelmeztető jel kell, hogy legyen nemcsak a nők, de minden európai polgár számára. Az EP-választás jelentőségét éppen az adja, hogy a holnap Európáját a ma döntései formálják” – zárta hozzászólását az EP-képviselő.