gyed családtámogatás felsőoktatás
2013. november 24. 15:23

Családtámogatás: ellensúlynak ez kevés

A kormány által bejelentett újabb kampányötlet, a diplomás GYED egyszerre ismeri el a Fidesz felsőoktatási politikája és családtámogatási rendszere csődjét. A Fidesz a maga által okozott káosz és rombolás elfedésére tesz kísérletet, ám ez az intézkedés sem ellensúlyozza a 2010 óta végrehajtott 2600 milliárd forint értékű megszorítás-sorozatot.

Jelentősen leszűkítették a felsőoktatásba bejutók körét. Közel 46000 ember már nem is felvételizett, miközben a bejutók is félmilliós tandíjjal és káosszal szembesültek. A családtámogatás rendszerének szűkítése rombolta a gyermekvállalási kedvet. A KSH adatai szerint szeptember végéig 3%-al kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. A családi támogatások mértéke az elmúlt években nem emelkedett, ezzel a Fidesz 20-30%-al csökkentette a családi támogatások összegét. Korlátozták a kisgyermekes szülők munkavállalását, miközben bölcsődei térítési díjat vezettek be, azaz fizetőssé tették a legkisebb gyermekek ellátását.

2014 után az MSZP nem egyszeri, egyedi ötleteket, hanem komplex családtámogatási rendszert vezet majd be. Az új rendszer születéstől a felsőoktatásig lehetőséget, esélyek sokaságát nyitja majd gyermekeknek és családoknak, akik így saját erejükből, munkájukból lesznek képesek fenntarthatóan egyre jobb életet élni, miközben nem kell tartaniuk újabb és újabb vélelenszerű adóktól és elvonásoktól.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP elnökségének tagja