Belföld, Külföld | AIDS világnap Európai Unió
2013. december 01. 10:57

AIDS-világnap: nem elég kívánni, hogy legyőzzük a betegséget – cselekedni kell!

„Az idei AIDS-világnap ismét alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk a betegség felszámolása érdekében tett eddigi erőfeszítésekre, és értékeljük e munka eredményeit. Sajnos a helyzet korántsem biztató: a hiányzó politikai akarat és az átgondolatlan költségvetési megszorítások miatt, az elmúlt időszakban már az eddig elért eredmények is veszélybe kerültek. Nem engedhetjük, hogy a pillanatnyi megtorpanás tendenciává váljék” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az AIDS-világnapja alkalmából.

Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetét vezető politikus szerint az Európában élő HIV-fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. „Hogy történhet ez meg éppen a világ egyik leginkább jómódú földrészén? A HIV-vírus további pusztítása csak a megelőzés érdekében tett erőfeszítések növelésével állítható meg. A befektetésekre leginkább az oktatásban, valamint a tanácsadást és szűrést végző egészségügyi szolgáltatásoknál szükség” – hangsúlyozta az EP-képviselő.
 
Az elmúlt évek költségvetési megszorításai leginkább a közszolgáltatásokat, köztük az egészségügyi szektort sújtották. Egyes országokban ennek következtében a HIV-fertőzöttek még a szükséges gyógykezelésekhez sem juthatnak hozzá. További probléma, hogy a válság miatt, Európában növekedett a hajléktalanok, valamint a kábítószert fogyasztók száma, akik a leginkább ki vannak téve a fertőzés kockázatának.
 
Gurmai Zita arra is felhívta a figyelmet, hogy az ENSZ AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szervezete, az UNAIDS jelentése szerint, a jelenlegi csekély erőfeszítések mellett a Millenniumi Fejlesztési Célok 2015-ös teljesítése is veszélybe kerülhet. „Csak a finanszírozás nagymértékű emelésével valósítható meg, hogy az HIV-megelőzés és - kezelés minden rászoruló számára elérhetővé váljon. Az Európai Uniónak is ki kell vennie a részét ebből a küzdelemből, és tartania kell korábbi, a Millenniumi Fejlesztési Célok érdekében tett vállalásait. Minél előbb cselekedni kell, mert a késlekedés életekbe kerül” – mondta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy minden 20. másodpercben meghal valaki AIDS-hez kapcsolódó betegségben.