Áfacsökkentéssel a csalások ellen

Orbán Viktor szerint az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére most nincs pénz. Ha a miniszterelnök a milliárdos visszaélések elkövetői elől a pénzcsapokat is elzárná, több forrás maradna a családok megélhetését megkönnyítő intézkedésre is.

A félsertések fordított áfájának bevezetése láthatóan nem elég, már meg is jelentek a piacon az áfát elkerülő ládás félsertések. A csalások megszüntetéséhez az alapvető élelmiszerek áfájának azonnali csökkentésére is szükség lenne, hiszen az Orbán-kormány által európai rekordszintre emelt magyar áfakulcs a visszaélések melegágya.  

Hiába mutogat visszafelé a miniszterelnök, mert a szocialista kormányzat a legnagyobb válság közepette is bevezetett egy alacsonyabb áfakulcsot a szegényebb rétegek megsegítésére.

A 2010-es országgyűlési választási kampányban a Fidesz radikális áfa csökkentést ígért, aztán inkább az emelés mellett döntött: a 27%-ra emelt áfával 2011-ben a szegények még nagyobb sarcolása és az áfacsalók helyzetbe hozása következett.

Orbán Viktorral ellentétben az MSZP továbbra is elkötelezett az alapvető élelmiszerek áfájának 22%-os csökkentése mellett, mert a rezsicsökkentéshez az átlagjövedelmű családok legnagyobb kiadási tételének mérséklésére is óriási szükség van. A családoknak és a roppant nehéz helyzetbe hozott élelmiszeriparnak azt üzenjük, hogy 2014 tavasza elhozza a fordulatot ebben az ügyben is.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke