Halaszthatatlan ügy az isztambuli egyezmény elfogadása

Az emberi jogok világnapján az Európai Női Lobbi Lépjünk fel a nemi erőszak ellen! Vegyük hasznát az isztambuli egyezménynek! címmel kerekasztal beszélgetést szervezett Strasbourgban. A rendezvényen részt vett dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, aki az egyezmény európai szintű elfogadásának fontosságáról beszélt.


Az isztambuli egyezményhez való csatlakozásnak és a nők elleni erőszakkal szembeni hatékony fellépésnek ma minden európai országban alapvetően teljesülnie kell. Az emberi jogok világnapján fontos hangsúlyozni: nem lehet kérdés, hogy valamennyi uniós tagállamnak ratifikálnia kell az egyezményt.

Gurmai Zita, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének vezetője kiemelte, az isztambuli egyezmény biztosítja, hogy az államnak végre joga lesz a családon belüli erőszak áldozatait megvédeni. Az egyezmény ratifikáláshoz az országoknak ezt a lényeges problémát minél előbb politikai napirendre kell tűzniük.

A képviselő elmondta, Magyarország jelenleg azon államok között szerepel, amelyek még nem írták alá a dokumentumot. A nemi erőszak tényét Európában itt jelentik be a legkevesebben. Ez annak is bizonyítéka, hogy a büntető- és igazságszolgáltatás intézményrendszere nem lép fel elég hatékonyan a bűncselekmények ellen. Az államoknak elengedhetetlen feladatuk kell legyen az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők megbüntetése.

Gurmai Zita hangsúlyozta: amíg a magyarországi kormánypárt csak jelentős nyomásra zárja ki saját képviselőjét egy súlyos, tettlegességi fajuló családon belüli erőszak után, addig igen nehezen várható áttörés a kérdésben.

Viszont az áttörésre halaszthatatlan szükség van. A Magyar Szocialista Párt és annak nőtagozata is mindent elkövet annak érdekében, hogy Magyarországon is minél előbb aláírás kerüljön az isztambuli egyezményre.

Nem csak az emberi jogok világnapján kell beszélnünk a nők elleni erőszak jelenségéről; a probléma megoldása azonnali feladat. Ha az Európai Unió is aláírja az egyezményt, az jelzés értékű lesz a magyar kormánynak, hogy nem halogathatja tovább a probléma rendezését.