Belföld | a rombolás éve választás 2014 2013
2013. december 17. 09:15

2013 a rombolás éve volt - január

A rombolás éve a nagy rezsiátveréshez kapcsolódva kezdődött: január elején jelentette be Rogán Antal, hogy megalakul a rezsicsökkentési munkacsoport. Németh Szilárd ezután heti rendszerességgel adott hírt a rezsiháború eredményéről, ám arról azóta is hallgat, hogy a rezsicsökkentés igazságtalan, hiszen a rászorulók helyett inkább a gazdagoknak segít, és hosszabb távon nem fenntartható intézkedés.

A munkanélküliség januárban is nőtt: az előző év végén már minden második munkanélküli több mint egy éve keresett állást és több mint 230 ezer ember már semmilyen munkanélküli ellátást nem kapott.

A pályakezdő fiatalok 20 százaléka már januárban sem tudott elhelyezkedni. Egy, az év elején készült felmérés szerint az elsőéves egyetemisták és főiskolások csaknem fele folytatná külföldön a tanulmányait, sőt, a legfiatalabbak között ez az arány 56 százalékra nőtt. A fiatalok elvándorlása azóta is folyamatos.

Januárban kiderült, hogy a társadalombiztosítási alapok 120 milliárdos hiánnyal zártak 2012-ben.

A Fidesz káderei azonban nem érezték meg a káros kormányzati intézkedések hatását: kormánypárti polgármesterekről derült ki, hogy busás jutalomban részesültek. A felháborodás nyomán a pénzek nagy részét visszafizették, megígérték, hogy leállítják a prémium kifizetéseket, ám az állami nagyvállalatoknál az év végén is zajlott az osztogatás.

2013 a rombolás éve volt, 2014 viszont a változás éve lesz. A kormányváltás után az MSZP hozzákezd az ország újjáépítéséhez.