2013 a rombolás éve volt - április

Kirobbant a trafikbotrány. Kiderült, hogy szinte minden trafikkoncessziót a Fideszhez köthető személyek nyertek. 40 ezer család kezéből vették ki ezzel a megélhetést. A trafikmutyi az Orbán-kormány maffiamódszereinek és államilag törvényesített lenyúlásainak szimbólumává vált.

Áprilisban került a figyelem középpontjába Balogh József és vak komondora. A fideszes képviselő a család vak komondorára próbálta rákenni, mikor feleségét brutálisan megverte. A politikus azóta is országgyűlési képviselő, igaz a Fidesz-frakcióból kilépett.

A magát „családbarátnak” mondó kormány áprilisban vezette be a távolsági kiegészítő jegyet. Azóta egy ötfős család minden egyes vonat- illetve buszútja alkalmával plusz ezer forintot fizet ki.

Káosz keletkezett a gyed, a gyes és a családi pótlék kifizetésekben. A Fidesz kormányzati impotenciáját mutatta, hogy több tízezer család nem kapta meg időben a járandóságát.

Az alaptörvény negyedik módosítása miatt indult átfogó európai vizsgálat okán áprilisban hazánkban tárgyalt a Velencei Bizottság. Ez is az orbáni demokráciadeficit egyenes következménye.

Varga Mihály áprilisban leszögezte: nem kellenek további intézkedések a költségvetési egyensúlyhoz, nincs szükség megszorításra. A miniszter egy hónappal később újabb megszorító csomagot jelentett be.

2013 a rombolás éve volt, 2014 a változás éve lesz. A kormányváltás után az MSZP hozzákezd az ország újjáépítéséhez.