Külföld | abortusz PES Women női egyenjogúság
2014. január 09. 12:23

A konzervatív kormány alapvető jogaiktól fosztja meg a nőket az abortusz betiltásával

„A jobboldali spanyol kormány az alapjogokat és a nők saját testük feletti rendelkezési jogát súlyosan sértő döntést hozott” – értékelte dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete (PES Women) elnöke a spanyol kormány döntését, amellyel a konzervatív kormány korlátozta az abortuszok végrehajtását.

„Spanyolország előző, szocialista kormánya 2010-ben tette lehetővé, hogy a nők szabadon döntsenek terhességükről. A konzervatív kormány által elfogadott szigorítás azonban még az ezt megelőző időszak szabályozásához képest is óriási visszalépést jelent. A jobboldal a nyolcvanas évekbe vitte vissza az országot” – mondta a magyar EP-képviselő Madridban.
 
Az új szabályozás szerint, az abortusz csak akkor nem számít bűncselekménynek, ha az anya erőszak áldozatául esett, vagy ha egészsége veszélybe kerül. Az intézkedés egyúttal annak a lehetőségét is megszüntette, hogy a várhatóan testi hibával születendő magzatok esetén hajtsanak végre terhességmegszakítást.
 
„A szabad választás korlátozásával nem az abortusz, hanem a nők ellen lépett fel a jobboldali kormány. A terhességmegszakítások száma nem fog csökkenni; ezzel csak azt érhetik el, hogy a szegény nők kétes klinikákhoz és kuruzslókhoz kényszerülnek, míg a gazdagok külföldre mennek” – hangsúlyozta Gurmai Zita. A szocialista politikus hozzátette, hogy az európai baloldali pártok továbbra is elkötelezettek a nők alapvető jogainak biztosítása mellett, és uniós, valamint nemzeti szinten is fellépnek a konzervatív szellemű visszalépések ellen.