mszp.hu | Külföld | Bosznia-Hercegovina közlemény
2014. február 06. 18:19

Rendezni kell a szexuális erőszak áldozatainak helyzetét Bosznia-Hercegovinában!

A Balkánon elért eredményekről szólt az Európai Parlament február 5-i plenáris ülése, amelyen dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a nők elleni erőszak szigorúbb büntetését sürgette Bosznia-Hercegovinában. A képviselő hangsúlyozta, ehhez politikai elhatározás és anyagi források egyaránt elengedhetetlenek lesznek.

Gurmai Zita felszólalása elején hangot adott aggodalmának, miszerint Bosznia-Hercegovina mint állam – hosszú távú jövőkép hiányában – nem lesz képes valóban kielégítően működni.

A háborús bűnök ügyében mutatott kedvező fejlemények mellett, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a szexuális bűncselekmények üldözésében még jelentős fejlődésre van szükség. Értékelendő, hogy a Bizottság – az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA) hozzájárulásával – biztosította az ehhez elengedhetetlen forrásokat, azonban nyilvánosságra kell hozni, hogy ebből az összegből mennyit kapnak kézhez a helyi nőjogi szervezetek, amelyek közvetlenül segítenek a szexuális erőszak áldozatainak.

„Az ilyen jellegű bűncselekmények gyakran büntetlenül maradnak, miközben tartós fizikai és mentális szenvedést okoznak az áldozatoknak. Azonban nem csupán áldozatközpontú megközelítésre van szükség, hanem politikai elhatározásra és megfelelő pénzügyi támogatásra is, hogy az ilyen gyűlöletes bűnök elkövetői ellen minél hatásosabban lehessen eljárni” – mondta Gurmai Zita.

„A nőket érintő, szexuális célból történő emberkereskedelem ugyancsak megoldatlan kérdés. Remélhetőleg az új cselekvési terv elfogadásával gyorsan kedvező eredményekről számolhatunk majd be erről, a nők jogait súlyosan sértő ügyről” – zárta felszólalását az EP-képviselő.