A rokkantak elleni harc is kudarc

Doncsev András államtitkár ma a Világgazdaságnak is elismerte, amit az egyik írásbeli kérdésünkre adott válaszában nekünk már napokkal ezelőtt bevallott az Orbán-kormány: a rokkantak ellen indított háborújuk is totális kudarccal végződött.

Még 135 ezer van hátra abból a 200 ezer megváltozott munkaképességű emberből, akiket 2012 óta embertelen, megalázó módon felülvizsgálatra kötelezett a kormány. Miközben a többség még mindig az orvosi behívójára vár, a felülvizsgáltak több mint felénél kiderült, hogy nem csökkent, hanem nőtt egészségkárosodás mértéke.

Arról persze nem nyilatkozott az államtitkár, hogy évek óta egy lépést sem tettek a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiacra való visszatérése érdekében. Nem reagált az alapjogi biztos januári súlyos kritikájára sem, amely szerint nem volt kellően előkészített az érintettek állapotának felmérése és az ellátási jogosultságot megállapító rendszer átalakítása.

Továbbra is várjuk a kormány válaszát arra a nyolc kérdésre, amit több mint két éve tettünk fel a megváltozott munkaképességű emberek védelme érdekében!

A Mesterházy-kormány azonnal megszünteti az embertelen orvosi felülvizsgálatokat. Foglalkozási megbetegedés vagy munkahelyi baleset esetén fokozottabb nyugdíjvédelmet biztosítunk, a véglegesen megrokkant emberek számára lehetővé tesszük a nyugdíjvédelmet, és mindenkinek visszaadjuk a nyugdíjjogosultságát, akinek korábban öregségi nyugdíjnak minősülő ellátás járt.

Korózs Lajos,
elnökségi tag