mszp.hu | Belföld | országjárás 2014 választás 2014
2014. április 05. 14:38

Öt párt, egy cél

Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Szabó Tímea, Fodor Gábor - és Móricz Eszter. A kormányváltó erők vezetői közös sajtótájékoztatóval zárták a XV. kerület képviselőjelöltjének kampányát az újpalotai vásárcsarnoknál.

Alighanem ezt hívják kormányváltó hangulatnak. A szombat déli sajtótájékoztató egyben rendhagyó lakossági fórum is lett, hiszen az öt pártvezetőnek és Móricz Eszternek is kihangosítva kellett elmondania beszédét. Különben biztos nem engedték volna el őket.

Az egy dolog, hogy a sajtóhadon túl is sokan, nagyon sokan figyelték Mesterházy Attilát és társait. De hogy minden második mondatukba beletapsolva hozzanak frászt az operatőr kollégákra, az azért mégiscsak jelez valamit arról, hogy mennyire volt hatékony az ellenzék alternatív, utcától utcáig tartó kampánya, és hogy ennek eredményeképp mire is számíthatunk holnap.

Mesterházy

Mást sem tettünk az elmúlt hónapban, mint mentünk és beszélgettünk az emberekkel. És mindenhol ugyanazt kérték tőlünk: munkát – mondta Mesterházy Attila. Mert munka nélkül csak az elszegényedés és az elvándorlás teljesít jobban. Hozzátette: ha a Fidesz és az általa teremtett munkahelytelenség marad vasárnap után is, akkor már az idősek sem lesznek biztonságban.

Hiszen egy kormánypárti politikus megmondta: a jövőben csak annyi nyugdíjkifizetést fognak lehetővé tenni a nyugdíjkasszából, amennyi oda befolyik, márpedig ez a nyugdíjelvonáshoz vezető út. Ezért sem szabad hatalmon tartania Magyarországnak Orbán Viktort és Fideszt- jelentette ki.

Csak egy nap a világ – mondta Bajnai Gordon. Itt az idő, hogy felálljunk, rámutassunk a szomszédunkra, barátunkra, ismerősünkre és azt mondjuk neki, hogy „A hazádnak szüksége van rád, ezért szavazz vasárnap!” Bajnai azt kérte, mutasson rá mindenki legalább három emberre az elkövetkező egy napban, és akkor meglesz a kormányváltás.

Gyurcsány Ferenc szerint is „győzni fogunk” holnap. És utána már napról napra egy kicsivel könnyebb lesz magyarnak lenni ebben a hazában. Olyan országot akarunk, ahol Mesterházy Attila miniszterelnököt minden magyar ember elfogadja, függetlenül attól, hogy rá adta le a szavazatát vagy sem.

Fodor Gábor azt emelte ki, hogy a baloldalnak ebben a kampányban csak az emberekkel való találkozás maradt, de ez nem baj, mert mi nem a gyűlöletre építettünk. Nekünk ilyen körülmények között is nyernünk kell – utalt például a közmédiánál előállt állapotokra -, mert nem azért harcoltunk 89-ben, hogy újra a félelem legyen az úr Magyarországon.

Szabó Tímea pedig azt tette világossá, hogy most kell leváltani az Orbán-kormányt, mert nem várhatunk még négy évet a gyermekéhezés megszüntetésére, a tandíj eltörlésére, a várólisták felszámolására, a valódi munkanélküliség csökkentésére, a hajléktalanok megsegítésére.