eszon.hu | Belföld | választás 2014 Miskolc
2014. április 13. 08:05

"Miskolc kérlelhetetlen lobbistája leszek"

Ezt ígéri dr. Varga László, Miskolc MSZP-s országgyűlési képviselője. Közbiztonság, létbiztonság, munkahelyteremtés. Ezekre koncentrál.

A közbiztonság és a létbiztonság javítását, új munkahelyek teremtését, Miskolc presztízsének visszaszerzését tekinti legfontosabb feladatának Varga László. A szocialista politikus azt követően mondta ezt az MTI-nek, hogy szombat este biztossá vált, hogy ő lesz Miskolc 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselője.

Dr. Varga László – akit az ötpárti baloldali összefogás pártjai támogattak a választáson – úgy fogalmazott: győzelmét elsősorban az erős csapatmunkának köszönheti, több százan dolgoztak a kampányban az elmúlt hetekben, "olyan emberek, akik nagyon hittek a sikerben, akik elképesztően szeretik a várost".

Hittek abban, hogy változásra van itt szükség – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy Miskolc összeköt címmel társadalmi vita bontakozott ki az elmúlt hónapokban, folyamatos párbeszédben voltak a város és környékének lakóival. Ebből egyértelműen kiderült – mondta –, hogy az emberek biztonságérzete megrendült, a "közbiztonság siralmas állapotban van", ezen változtatni kell, erősíteni kell a rendőrség szerepét, javítani a közbiztonságon.

Ugyancsak hangsúlyos dolog a létbiztonság javítása. Sokan, évente mintegy kétezren vándoroltak el Miskolcról, mert nem tudtak itt megélni, boldogulni, és "ez katasztrófa" - hangsúlyozta, hozzátéve: munkahelyeket kell létrehozni, támogatni a kis- és középvállalkozásokat.

Elmondta azt is: mindezek mellett Miskolc fejlődése is fontos, hiszen a borsodi megyeszékhely "lekerült a térképről az elmúlt négy évben", több nagy pályázaton sem nyert a város, "ilyen nem lehet még egyszer".

Nem szabad hagyni, hogy a környező nagyvárosok elhúzzanak Miskolc mellett, "én egy kérlelhetetlen lobbistája szeretnék lenni ennek a városnak" – mondta dr. Varga László, aki korábban kétszer listáról, most pedig egyéni körzetből jutott be a parlamentbe.

*

A miskolci képviselő hasonlókról beszélt a dr. Simon Gábor miskolci MSZP-elnökkel szombat este 10 órakor megtartott sajtótájékoztatóján is. Megválasztását megköszönte a kampányát segítő aktivistáknak, a szavazóknak. A részvételt köszönte azoknak is, akik bár elmentek, de nem rá adták a voksaikat. Hangsúlyozta: ő az ő képviselőjük is szeretne lenni. Kijelentette azt is, hogy az eredmények ismeretében a miskolci fideszes városvezetésnek látnia kell: tarthatatlan az a politika, amit eddig folytattak.

Dr. Simon Gábor hangoztatta: dr. Varga László győzelme azt jelenti, hogy a miskolciakat nem tudta megtéveszteni a fideszes városvezetés. Hiába a sikerpropaganda, hiába a kormánypárti óriásplakát-özön, hiába a miskolci önkormányzati lap fideszes kampányújsággá silányítása, a miskolciak látják, hogy rossz irányba mennek a dolgok. A miskolci választók 66 százaléka nem a fideszes jelöltekre adta a voksát, más kérdés, hogy a választási rendszer súlyos torzításai miatt a kormányzópárt 2,1 millió szavazattal, az összes magyarországi választópolgár kevesebb mint 27,5 százalékának támogatásával is 2/3-os többséget tudott szerezni a parlamentben.

Az MSZP miskolci elnöke élesen bírálta a választások, a szavazatszámlálás miskolci megszervezését. Mint mondta, akárcsak április 6-án, most is elégtelenre vizsgázott a miskolci választási iroda. Előbbi esetben aznap nem is tudták megszámolni minden szavazókörben a leadott voksokat, volt, ahol csak április 7-én, hétfőn hajnalban ért véget a számlálás. Most, április 12-én is hasonló volt a helyzet: az ország minden pontjáról érkeztek az eredmények, kivéve Miskolcot, ahol már az eredetileg 13 órára tervezett urnabontás is csúszot. Végül este 9 óra körül adták ki a nem jogerős végeredményt.