Egyenlő bérekért Észtországban is

Az Észt Szociáldemokrata Párt (SDE) az elmúlt hétvégén indította el az Egyenlő munkáért, egyenlő bért eseménysorozatát. Áprilisban különböző akciókkal hívják fel a figyelmet, arra, hogy az Európai Unióban a nemek közötti bérkülönbség Észtországban a legmagasabb, jelenleg 30 százalék. A Pärnuben rendezett megnyitón jelen volt Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, aki egyben az Európai Szocialisták Nőszervezetének elnöke is.

A rendezvény megnyitóján az ESZP Nőszervezetének elnöke elmondta, hogy az SDE Nőszervezete évek óta rendkívül nagy munkát végez annak érdekében, hogy Észtországban mérsékelni tudják a bérkülönbségeket. Ezt szolgálja a mostani rendezvény, amelyen egy petíciót is elindítottak, hogy minél több intézkedést fogalmazzon meg a kormány a bérkülönbségek csökkentésére.
 
Az eseményen Gurmai Zita, az ESZP Nőszervezetének elnöke találkozott Helmen Kütt népjóléti miniszterrel és megbeszélésükön aláhúzta: „Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az egész Európában jelenlévő bérollót, és Európa sem veheti semmibe munkaerejének 50 százalékát. Európának és Észtországnak együtt kell folytatnia a 16, illetve 30 százalékos bérolló folyamatos csökkentését. Ezért az ESZP Nőszervezete három konkrét célt tűz ki maga elé a közelgő Európai Parlamenti választásokra: a bérolló csökkentése minden tagállamban évente 2 százalékkal; a folyamatot ellenőrző testületek felállítása; valamint szankciók bevezetése, amennyiben a tagállamok nem tesznek eleget a feltételeknek.” Végül céljaik közt szerepel egy nők jogaiért és esélyegyenlőségért felelős biztos kinevezése is.
 
Gurmai Zita kiemelte, büszke arra, hogy Martin Schulz, az ESZP európai bizottsági elnökjelöltje ugyancsak prioritásként tekint a bérolló csökkentésére.