mszp.hu | Belföld | EP2014 interjú
2014. április 22. 09:43

„Teljes erőbedobással szoktam az ügyekért küzdeni”

- Ha a magyar választók kellő számban adják majd voksukat az MSZP európai listájára, úgy Ön immáron a harmadik ciklusát kezdheti meg az Európai Parlamentben (EP). Milyen új kihívást találhat még tíz év után?

- Az EP jogkörei folyamatosan bővülnek, így a „régi ügyek” képviseletében is van új lehetőség. A céljaim változatlanok: Európában Magyarországot, Magyarországon az európai értékeket képviselni. A magyar nőket és az MSZP Nőtagozat képviselve pedig a nők esélyegyenlőségéért is küzdeni fogok. Ugyanis az elért eredmények ellenére is sok még tennivaló. Magyarországon és Európában is igaz sajnos, hogy a nők nagyobb arányban szegények, a gyerekvállalás pedig növeli a szegénységi kockázatot. Tennünk kell, hogy a család és a munkahely összeegyeztethető legyen és ehhez sokkal több óvodai, bölcsődei férőhelyre van szükség. Tennünk kell a családon belüli erőszak ellen. Ez Magyarországon még súlyosabb probléma: nálunk az élettársa arcát szétverő „vak komondoros” Fidesz-képviselőt sem szólította fel lemondásra a pártja.
Tennünk kell, hogy végre érvényesüljön az egyenlő munkáért, egyenlő bér elve, hiszen az EU-ban a nők fizetése tizenhat százalékkal alacsonyabb, mint az azonos munkát végző férfiaké. Sikerült elérnünk, hogy az Európai Szocialista Párt egyik kampánytémája legyen a különbség megszüntetése.

- Értjük, hogy Önnek az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnökeként is fontos a téma, de mit tud ezért tenni a következő öt évben?

- Ha az európai szocialisták elég erősek lesznek az EP-ben, akkor el tudjuk érni, hogy módosuljon a nemek közötti bérszakadékról szóló irányelv. Ebbe belekerülne, hogy évente két százalékponttal mérsékelni kell ezt a különbséget és végre egyértelmű szankciókat alkalmaznánk.

- A brüsszeli folyosókon állítólag Önt „Lady Hurrikán”-nak is szokták becézni. Ez mit jelent pontosan?

- Akik ismernek, tudják, hogy teljes erőbedobással szoktam az ügyekért küzdeni. És ezt barátságos stílusban próbálom tenni. Remélem, a Lady ennek szól.

- Önt 2007-ben az év EP-képviselőjének választották. Melyek voltak azok az eredmények, amelyek az Ön nevéhez is fűződnek és az elmúlt tíz éves EP-képviselősége idején Ön szerint a leginkább segítették a magyar választópolgárok életét?

- Három dolgot emelnék ki. Az állampolgárok beleszólását teszi lehetővé az „Európai Polgári Kezdeményezés”; ennek társ-jelentéstevője voltam. Így a polgárok megfelelő számú aláírással napirendre tűzhetnek ügyeket. Ez egy komoly mérföldkő az európai részvételi demokráciában. Fontos volt, hogy az EP határozott álláspontot fogalmazott meg annak érdekében, hogy az „Ifjúsági garancia” minél több tagállamban megvalósulhasson. Ez a harminc éven aluli fiataloknak három hónap munkanélküliség után garantál képzést vagy munkát. Az Ifjúsági Garancia sikeresen működik a szomszédos Ausztriában, és Magyarország is használhatna ehhez uniós támogatásokat. Ez fontos lenne Magyarországon, hiszen fiatalok százezrei menekülnek külföldre a munkanélküliség miatt. A közlekedésbiztonság területén nagy előrelépés lesz, ha megvalósul az „e-call” segélyhívó rendszer és mindaz, amit az „Intelligens Autó” jelentésem összefoglalt. Ez utóbbit kilencvenhét százalékos többséggel fogadta el az Európai Parlament. Ugyanakkor az EP munkája nem látványos. Rengeteg bonyolult irányelv van, amik csak a nemzeti szabályozásokon keresztül érvényesülnek; így a polgárok nem kötik az EP-hez. Ettől még „csendesen” befolyásolják a mindennapi életünket. Fontos, hogy ez a szakmai munka menjen az EP-ben, ezért is kérjük a választókat, hogy szavazzanak nagyobb arányban az európai baloldalra. Ne csak a hangoskodó látvány-politizálás menjen.

- Van olyan személyes vállalása, amelyet mindenképpen megtart és betart, ha újra EP-képviselő lesz?

- Megígértem, hogy a kampány után főzök a csapatomnak egy jó gulyáslevest. Aztán folytatom a munkát az esélyegyenlőségért.