mszp.hu | Belföld, Külföld | EP2014
2014. április 23. 09:14

Itt az idő, hogy új irányba fordítsuk Európát!

Lehetőségek teremtése a feltörekvő generációnak, az ifjúsági munkanélküliség radikális csökkentése, a szociális dömping és a kizsákmányolás elleni küzdelem, az európai minimálbér és az emberek érdekeinek középpontba helyezése mind-mind elérendő célként került megfogalmazásra a francia Szocialista Párt kampánynyitóján, melynek vezérszónoka Martin Schulz, az Európai Szocialisták Pártjának bizottsági elnökjelöltje, az Európai Parlament jelenlegi elnöke volt.
Martin Schulz, az Európai Parlament jelenlegi elnöke

A mintegy kétezer fős rendezvényen Bohuslav Sobotka, cseh miniszterelnök mellett Elena Valenciano, a spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkár-helyettese is Martin Schulz-ot és a francia szocialistákat támogató kampánybeszédet mondott. A kampánynyitón az MSZP-t és a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalmat dr. Gúr Roland, európai parlamenti képviselőjelölt képviselte.

A francia Ifjú Szocialisták vezetője, Laura Slimani szerint a fiataloknak nem adjuk meg a lehetőséget, hogy szeressék Európát, mert míg az Európai Unió ugyan a múlt szörnyűségeinek talaján szerveződött, sajnos ma az ifjú generációk a holnap félelmében kell, hogy éljenek. Ezen változtatni kell! Az európai minimálbér bevezetésének szükségességén túl, hitett tett a mellett is, hogy valamennyi cég ott fizessen adót, ahol a profitot termeli. Nem hagyhatjuk, hogy Európa évről-évre 1.000 milliárd eurót veszítsen a pénzügyi ügyeskedéseken és az adóparadicsomok létén.

Gúr Roland Ep képviselőjelölt; Laura Slimani, a Francia Ifjú Szocialista Mozgalom elnöke; Jean-Christophe Cambadélis, a Francia Szocialista Párt első titkára

Jean-Christophe Cambadélis, a francia Szocialista Párt első titkára a válsággal való hibás szembenézésért az Unió jobboldali vezetését okolta, mely a munkanélküliség növekedését, a gazdasági növekedés mértékének csökkenését, az egyenlőtlenségek térnyerését és a jövőbe való befektetés hiányát vagy helyenként annak pusztán csekély mértékét valósította meg. Az Európai Néppárt nem követelhet hitelesen „más Európát”, hiszen lett volna már ideje bizonyítani az elmúlt időszakban. Az Európai Szocialisták pont ezért fogják a jobboldali,  megszorításokon alapuló politikával szemben új irányba vezetni Európát.

Európának stabilitásra és növekedésre van szüksége, amely a válság előtti szabályokkal már nem érhető el. A francia Szocialista Párt szerint e növekedés garantálásához Európának hat fő területen kell előrelépést felmutatnia, így: az energiaügyek, a digitális világ, a zöld közlekedés, a védelempolitika, az új tecnológiák (és a kutatásfejlesztés), valamint a biogazdálkodás körében.

Martin Schulz, az elhangzottakra is reagálva, elsődleges prioritásként húzta alá, hogy Európa szerepet biztosítson a fiatal generációnak. A „kétségbeesés kiáltásával” megjelenő fiatalokért küzdenünk kell, nem hagyhatjuk, hogy e generáció elvesszen.

A válság pusztító hatása, hogy ma 26 millió európai munkanélküli és 120 millióan küzdenek a szegénység negatív hatásaival. De a krízis nem a kevesebb Európa követelését, hanem ennek éppen az ellenkezőjét kell, hogy elhozza nekünk.

A polgárok szolgálatában álló Európára van szükségünk. Olyan Európát teremtünk, ahol nincs szociális dömping, de senki nem vonhatja például kétségbe a szabad mozgás jogát sem. A kiküldött munkavállalók jogait védő irányelvet újra kell írni és minden tagállamban a GDP-hez arányosuló európai minimálbért kell bevezetni.

Szintén aláhúzta, hogy a cégeknek ott kell adót fizetniük, ahol a profitot megtermelik. A gazdasági növekedés beindításához pedig a kis- és közepes vállalkozásokat is segítenünk kell, előzetes támogatást és a hitelekhez való lehető legkönnyebb hozzáférést biztosítva nekik, úgy hogy közben a globalizáció hatásaival szemben is védelmet garantálunk a részükre.

A szocialisták elnökjelöltje, megválasztása esetén megfelelő egyensúlyt fog találni az európai, a nemzeti, a regionális és a helyi szabályozást igénylő kérdések között, azaz nem kíván minden ügyet az Európai Bizottság hatáskörébe vonni. Európának átláthatónak és még demokratikusabbnak kell lennie mint amilyen most. Az állampolgároknak pontosan tudniuk kell, hogy ki miért felel és az Európai Bizottságnak teljes egészében a közvetlenül választott Európai Parlament előtt kell felelnie.

A populizmus és a nacionalizmus európai terjedése kapcsán fontosnak tartotta aláhúzni, hogy e mozgalmak a bűnbak keresésén túl semmilyen konkrét, az emberek érdekét szolgáló javaslatot nem fogalmaznak meg.

Európa nem tökéletes, nem is szociális. Európa időnként rosszul működik. Jobb, szociálisabb, átláthatóbb és vonzóbb Európát kell tehát építenünk. De nem hibázhatunk, hisz bár az Unió révén a XX. század démonait elűztük, de e fenyegetések végleg sosem tűntek el, utalt például a háború, a kirekesztés és a békés egymás mellett élés hiányának kérdéseire. Európát tehát nem lerombolnunk kell, hanem éppen ellenkezőleg, meg kell védenünk e nagy történelmi ajándékot!