mszp.hu | Belföld | Május 1 munkahelyteremtés
2014. április 30. 15:29

Új ipari forradalmat Csepelen!

Most komolyan: van még értelme a május elsejének, vagy a munka ünnepe már csak a sör- és perecárusoknak fontos? Ez a kérdés jut eszembe most, hogy azon gondolkozom, mivel köszöntsem május elseje alkalmából a munkájukból élő csepeli családokat. 

A munkaünnep-sztori az ipari forradalomig nyúlik vissza. Egy angol nagygyáros már 1817-ben a 12-14 órás munkaidő 8 órára csökkentését javasolta. Egy évszázaddal (meg egy világháborúval) később a nemzetközi munkásmozgalom keretében már milliók vonultak fel a dolgozók emberhez méltó munkakörülményeiért.

1919. május elsején már csepeli munkások is részt vettek a felvonuláson. Egy újabb évszázad elteltével, 2014-ben azonban más problémákat találunk a világ, s rajta a saját térképünkön. A válság után immár nem a túl sok munkával van a gond. Ellenkezőleg: nincs elég munka, ráadásul nincs is elég fizetés. Csepel pedig különösen nehéz helyzetben van: már a Csepel Művek 1990-es megszűnése óta munkanélküliséggel sújtott övezetnek számít, de talán soha nem voltak ennyire magukra hagyottak és kiszolgáltatottak a kerületi dolgozók, mint ma.

Akinek van munkája, az új Munka törvénykönyvének igazságtalan előírásai szerint kénytelen végezni azt, akinek pedig nincs, az a megalázó fizetséggel „kecsegtető” közmunka, vagy a külföldi állásajánlatok közül választhat. Jól van ez így? Talán ez a kérdés adja meg az elsőre a választ. Szerintünk ugyanis nem! Mi, szocialisták nem fogadhatjuk el, hogy Európa kellős közepén sem tisztességes állások, sem tisztességes bérek nincsenek!

Ezért hirdetjük, hogy az egykor tízezrek megélhetését adó Csepel Művek újjáélesztésére van szükség. Ha tetszik, fülkeforradalom helyett új ipari forradalomra van szükség. A XXI. századi elvárásokhoz és a XXI. kerületi igényekhez igazítva persze. És a panelprogram felélesztésére, hiszen az otthonaink fejlesztése nem csak szociális biztonságot jelent, hanem sok-sok új, csepeli munkahelyet is.

A XXI. kerület jelenlegi irányítói fejlesztés helyett a poros múltba fordultak. Mi azonban nem új emlékműveket és utcaneveket, hanem új munkahelyeket akarunk a csepelieknek. Mert csak ezekre építve tudjuk újjáépíteni Csepelt. Vissza fogjuk adni a munka becsületét, vissza fogjuk adni az itt élőknek a hagyományos értékeiket. Vissza fogjuk adni Csepelt a csepelieknek.

Szenteczky János,

az MSZP csepeli szervezetének elnöke