Észak Online | Belföld, Külföld | EP2014 Miskolc
2014. május 17. 17:15

Európa-pártiak vagyunk

Hosszú évek után jó esély van arra, hogy újra baloldali többség legyen az Európai Parlamentben.

Európa-pártiak vagyunk, a nemzeti érdeket az Európai Unió keretien belül lehet a leghatékonyabban érvényesíteni, ezért mondjuk azt, hogy Európa, de okosan! – jelentette ki Mesterházy Attila MSZP-elnök pénteken Miskolcon. A szocialista párt elnöke szerint Európán kívül Magyarország számára csak nyomorúságosabb és rosszabb lenne az élet.

Hangsúlyozta: az MSZP nem ért egyet azzal, hogy a Fidesz állandóan szabadságharcot, konfliktust generál, mindig az erő pozíciójából próbál politizálni, ahelyett, hogy a józan ész és az együttműködés útjait is keresné.

Mesterházy Attila azt mondta, hogy az unió működését jól ismerő, jó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező jelöltjeik sokkal hatékonyabban fognak majd tárgyalni Brüsszellel, mint a versenytársak. "Szövetségeseket, barátokat kell találni ahhoz, hogy a Magyarország számára fontos ügyeket keresztül tudjuk vinni, legyen szó a forrásokról vagy a pálinkafőzésről" – tette hozzá.

A pártvezető azt mondta, hosszú évek után jó esély van arra, hogy újra baloldali többség legyen az Európai Parlamentben. Ez pedig garanciát ad arra, hogy olyan bizottsági elnöke legyen az uniónak, aki valóban változtatni akar Európán – tette hozzá.

Mesterházy Attila arról is beszélt, hogy az MSZP öt programpontja azokra a területekre fókuszál, amelyek Magyarországon és Európában is problémát jelentenek, ezért uniós szinten kell kezelni őket. Ezek az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra mérséklése, az európai minimálbér, illetve a minimálnyugdíj bevezetése, a 25 év alattiak teljes körű foglalkoztatása, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőségről szóló egyenlő munkáért egyenlő bér elvének alkalmazása.

Hangoztatta: Magyarország akkor lesz független, ha saját forrásaiból tudja magát fejleszteni. Jelenleg azonban a fejlesztési pénzek 97 százaléka uniós forrásokból érkezik. Éppen ezért teljesen feleslegesnek tartja a kormányzat szabadságharcos retorikáját.

Aki ezen források Magyarországra érkezését veszélyezteti, az a nemzet ellen cselekszik, legyen szó a támogatási rendszert lassító Fideszről vagy a Jobbikról, amelynek EP-listavezetője az EU-ból való kilépéssel fenyeget, a lista harmadik helyén álló jelöltjét pedig Oroszországnak való kémkedéssel gyanúsították meg.

Dr. Varga László, az MSZP miskolci országgyűlési képviselője arról beszélt, nagyon nem mindegy, hogy a miskolci szavazókörökben mi lesz az eredmény a május 25-i európai parlamenti választáson. Áprilisban, az országgyűlési választásokon ugyanis egyszer már kinyilvánította a városlakók többsége, hogy nem kér a Fideszből: a kormányzópárt lényegesen rosszabbul szerepelt a borsodi megyeszékhelyen, mint máshol az országban, itt csupán a szavazatok egyharmadát szerezték meg. A miskolciak szavazataikkal most is üzenhetnek városvezetésnek, hogy rossz úton járnak.

Dr. Gúr Roland EP-képviselőjelölt hangoztatta: miskolciként kiemelt feladatának tartja a város és a térség – amennyiben sikerül mandátumot szereznie – európai képviseletét. A munkahelyteremtés, elsősorban a fiatalok munkahelyhez juttatása az MSZP és az európai szocialisták programjának sarokköve, érdeke az országnak, de különösen érdeke ez Miskolcnak, Észak-Magyarországnak.

Elmondta azt is, hogy a Fidesz, amikor az akácüggyel és a pálinkaüggyel kampányol, akkor saját maga ellen kampányol. A Fidesz tette lehetővé korábban ugyanis egy kormányrendelettel az akác engedély nélküli irtását, s ugyancsak a Fidesz volt az, amely kormányzópártként, a csatlakozási tárgyalások idején elmulasztotta kérni a pálinka jövedékiadó-mentességét.

A jobbik sorozatos botrányai, a párt EP-listáján szereplő politikusok miatt ugyanakkor Gúr Roland felszólította Vona Gábort, a Jobbik elnökét, hogy vonja vissza a párt EP-listáját.