mesterhazy.hu | Belföld | EP2014 közmunka Orosháza
2014. május 23. 15:45

Választásokra időzített közmunkaprogram

Mit képvisel az MSZP, ha az Európai Unióhoz viszonyítjuk programunkat? Magyar érdekeket Brüsszelben és európai értékrendet Magyarországon – mondta el Mesterházy Attila orosházi kampánykörútján az EP-választások finisében.

Meglátása szerint nem a baloldal és vezető ereje, az MSZP, a szélsőség, ahogy azt Orbán Viktor és kormánya egyre gyakrabban sulykolja. A Fidesz és a Jobbik jelentik a szélsőségeseket,  közöttük van  az MSZP a maga középutas politikájával. Az MSZP a lehető leghatározottabban Európa-párti, de természetesen nem kritikátlanul. Mesterházy leszögezte, Európán kívül nyomorúságos élet várna hazánkra.

A kormányzó pártszövetség állandó konfliktusokat generál és bűnbakokat keres. Konfliktuskereső magatartással nem lehet és nem is tudta hatékonyan képviselni hazánk nemzeti érdekeit Brüsszelben.

Más kormányzati politika kellene ahhoz, hogy ne döcögve, hanem dinamikusan haladjunk az uniós fejlődés útján. Aki időt veszít, az pénzt is – tartja a mondás, márpedig az uniós források lehívásában óriási lemaradásban vagyunk.  Átszervezték a magyarországi uniós intézményeket, hogy mindent egyszemélyi kontroll alapján kézben tartsanak, s ezzel az átláthatóság követelményének nem tesznek eleget.

A Jobbik kapcsán feltette a kérdést: milyen nemzeti érdeket tud képviselni az a párt, amelyik kémügybe keveredett és hazaárulást követ el. S ha ez nem lenne elég, akkor még az EP-listája harmadik helyéről sem távolította el jelöltjét a magyar szélsőséges párt.
A helyi aktualitásokról szólva megjegyezte, Békés megyének erős politikai lobbira lenne szüksége, hisz a szocialista kormányzás idején sokkal több uniós forrás érte el a térséget. A kormánynak ezen a téren jelenleg súlyos hiányosságai vannak – az úthálózattól kezdve az infrastrukturális fejlesztéseken át a munkahelyteremtésig. Kelet-Magyarország programjában az MSZP rendszerszinten sorolja a problémákat és ad azokra megoldási javaslatokat. Ezeket ajánlja a kormányzó pártok és a lobbisták figyelmébe.

A gazdaság jelenlegi helyzetéről szólva Mesterházy elmondta, hogy a deficitcélok módosítására kényszerül a kormány, vagy megszorításokat vezet be, hiszen már látszik, hogy a Fidesz jelentősen túlköltekezett a választási kampányban. Elszállt a büdzsé. Újságírói kérdésre megemlítette a közmunka is látszatintézkedésnek és kampányfogásnak tűnik, így utólag is. Hiszen az április választások előtt dömpingszerűen „osztottak ki” közmunkát és tudvalevő az is, hogy az önkormányzati választások elé időzítették a következő dömpinget. Utána nem látni a forrásokat és terveket sem a közmunkaprogramhoz.