MTI/mszp.hu | Belföld, Külföld | Horn Gyula terem
2014. június 11. 10:56

Felavatták az Európai Parlamentben a Horn Gyuláról elnevezett termet

Az Európai Parlament brüsszeli székházában kedd este felavatták a Horn Gyula néhai magyar miniszterelnökről elnevezett tanácskozótermet.
Szanyi Tibor fotója

Az eseményt az MSZP EP-delegációja szervezte, és azon Martin Schulz EP-elnök, Hannes Swoboda, az EP szocialista frakcióvezetője, Udo Bullmann, a német szocialista EP-delegáció vezetője, valamint Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője méltatta Horn Gyula tevékenységét. Jelen volt és felszólalt Horn András, a néhai miniszterelnök unokája.

Az EP vezetése áprilisban döntött úgy, hogy "tekintettel Horn Gyula elvitathatatlan érdemeire Európa és Németország újraegyesítésében, valamint Magyarország uniós csatlakozásában játszott szerepére, termet neveznek el a korábbi magyar miniszterelnök emlékére". Az A3H1 jelzésű tanácskozóterem elnevezését Horn Gyuláról Tabajdi és Bullmann kezdeményezte.

A döntést követően a Fidesz EP-küldöttsége - közleményében hangoztatva, hogy a néhai kormányfő személye megosztja a magyar társadalmat - ellenezte, hogy terem viselje Horn Gyula nevét.