Őrizzük meg Horn Gyula politikai hagyatékát!

Tabajdi Csaba magyar, és Udo Bullmann német szocialista delegációvezető közös kezdeményezésére termet neveztek el Horn Gyuláról az Európai Parlament brüsszeli épületében. A kedd esti megemlékezésen beszédet tartott Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Hannes Swoboda, az Európai Szocialisták Frakciójának vezetője, Udo Bullmann és Tabajdi Csaba, valamint Horn András, Horn Gyula unokája. Az ünnepségen számos EP-képviselő mellett részt vett Andor László európai biztos, az Európai Parlament osztrák néppárti alelnöke, Othmar Karas, Astrid Lulling luxembourgi néppárti EP-képviselő, valamint Kósáné Kovács Magda, a Horn-kormány munkaügyi minisztere. Rendezvény magyar német és osztrák jellegét tükrözte Németország és Magyarország európai uniós nagykövetének, Peter Tempel és Györkös Péter részvétele. Az ünnepség zárásaként a Horn család a Berlini Fal egy darabját ajándékozta az Európai Parlamentnek.

Martin Schulz beszédében aláhúzta Horn Gyula európai elkötelezettségét, a kontinens és Németország újraegyesítése érdekében végzett kiemelkedő jelentőségű munkáját. Hannes Swoboda meghatározó európai személyiségnek nevezte az egykori magyar miniszterelnököt. Udo Bullmann a magyar és a német nép közti jó kapcsolatok fenntartása érdekében kérte a magyarokat, hogy őrizzék meg Horn Gyula emlékét, járjanak az általa kijelölt európai, demokratikus úton. "Mi, magyarok büszkék lehetünk arra, hogy immár három kiemelkedő magyar személyiség nevét viseli terem, vagy épület az Európai Parlamentben. Az EP egyik épülete Antall József, az első szabadon választott magyar miniszterelnök nevét viseli, tavaly pedig a svéd származású, de tiszteletbeli magyarnak tekinthető Raoul Wallenbergről neveztek el termet. A XX. század folyamán Magyarország két alkalommal írta be nevét a világtörténelembe: elsőként az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmával. Másodszor pedig 1989-90-ben a közép-európai békés rendszerváltozáshoz, Németország és Európa újraegyesítéséhez tett magyar hozzájárulással, Magyarország reformokban játszott élenjáró szerepével, a vasfüggöny felszámolásával, a német menekültek kiengedésével európai történelmet írt. Méltán lehetünk büszkék a magyar tárgyalásos forradalom európai jelentőségére! - hangsúlyozta ünnepi beszédében Tabajdi Csaba, a MSZP EP-delegációjának vezetője.
 
A megemlékezésen Martin Schulz hangsúlyozta: "Horn Gyula nélkül lehetetlen lett volna Németország újraegyesítése. Horn Gyula nemcsak Magyarország, hanem a környező országok és Európa történelmét is alakította." Hannes Swoboda aláhúzta, hogy "Horn Gyula és Alois Mock egykori osztrák alkancellár együtt vágta át a vasfüggönyt a magyar-osztrák határon. Ezzel véget vetettek Európa megosztottságnak. Világossá tették, hogy vége a kommunista uralomnak. Lehengerlőnek találtam Horn Gyulának a békés, demokratikus átmenet iránti elkötelezettségét, azt, hogy minden körülmények közt európai és demokrata, illetve büszke magyar baloldali tudott maradni. "Horn Gyula bebizonyította számunkra, hogy a demokrácia egyesíti Európa népeit. Az egykori magyar miniszterelnök megmutatta, hogy az emberek, a népek közti barátság mindig erősebb, mint a kormányok közti vita és széthúzás. Ezt kell megőriznünk Horn Gyula hagyatékából." - mondta Udo Bullmann.
 
Tabajdi Csaba kiemelte: "Horn Gyula előrelátó, a kockázatokat vállaló, cselekvő politikus volt, amelyre nem csak a mai Magyarországnak, de egész Európának szüksége lenne. Horn Gyula egyszerre volt demokrata hazafi és európai, amely egymást kölcsönösen feltételező és kiegészítő magatartás: egyik sem helyettesítheti a másikat. A Németh Miklós vezette kormány külügyminisztereként példátlan bátorsággal kezdte meg 1989-ben a vasfüggöny lebontását és ütötte ki, a keletnémet állampolgárok előtti határ megnyitással, az első követ a Berlini Falból. Személyes hozzájárulásán túl ez egy közös döntés volt, amelyben kiemelkedő szerepe volt a reform szocialista vezetőnek, Pozsgay Imrének, Nyers Rezsőnek, Horváth István, korábbi belügyminiszternek, Glatz Ferencnek és Szűrös Mátyásnak. A Horn Gyula terem az Európai Parlamentben egyben a vele együttműködő reformerek bátorságának elismerését is jelenti. Horn Gyula hitte, hogy egy 10 milliós országnak nincs más alternatívája, mint az uniós tagság. Büszke volt arra, hogy mélyről jött és magasra jutott." - emelte ki beszédében Tabajdi Csaba.
 
A magyar szocialista delegációvezető hozzátette: "Horn Gyula előrelátó közép-európai volt. Folytatta az Antall József közép-európai megbékélési politikáját, a magyar-román és a magyar-szlovák alapszerződés aláírásával hozzájárult a térség stabilizáláshoz. Horn András a Horn család nevében köszönetét fejezte ki az Európai Parlament elnökének, illetve Tabajdi Csabának a terem avatása kapcsán. Hangsúlyozta, hogy ez nem kizárólag a nagyapja, hanem az akkori kormány egészének volt érdeme. Zárásképpen elmondta: "Nagyapám sosem szerette igazán az ünnepségeket. Ha ma itt lenne köztünk, megköszönné a részvételt, majd azt mondaná: európai szocialisták, most pedig mindenki menjen a dolgára!"