mszp.hu | Külföld | Jean-Claude Juncker közlemény
2014. július 10. 15:04

Szanyi és Ujhelyi is támogatja Juncker megválasztását, mindemellett válaszokat várnak

Az Európai Néppárt bizottsági elnökjelöltjét, Jean-Claude Junckert hosszas tanácskozás keretében hallgatta meg a napokban az Európai Parlament szocialista frakciója. Az Európai Néppárt luxemburgi politikusa – akinek jelöltségét egyedül a brit és szintén a jelölt pártcsaládjához tartozó magyar miniszterelnök nem támogatta – számos, az európai közösség jövőjét érintő, konkrét kérdésre válaszolt a baloldali képviselőcsoport előtt.

A Magyar Szocialista Párt EP-képviselői, Szanyi Tibor és Ujhelyi István is pozitív és hasznos tanácskozásként, de még számos kérdést nyitva hagyó eseményként jellemezték a meghallgatást. Jean-Claude Junckerről a jövő heti, strasbourgi plenáris ülésen szavaznak majd az EP-képviselők. Az európai szocialisták várhatóan csak közvetlenül a voksolás előtt alakítják ki végleges álláspontjukat a jelölt támogatását illetően. Junckernek addig is meg kell válaszolnia azokat – az időhiány miatt végül - írásban feltett kérdéseket, amelyeket a szocialista frakció tagjai intéztek hozzá.
 
Az MSZP európai képviselői is több kérdéssel fordultak a néppárti jelölthöz.
 
A delegációvezető Szanyi Tibor arról vár tájékoztatást Junckertől, hogy mennyiben számíthatnak rá az áfa-mentes élelmiszer szabályrendszerének uniós szintű kidolgozásában. Szanyi írásbeli kérdésében rámutatott: az Európai Unióban jelenleg százhúszmillió ember él szegénységi küszöb alatt, ebből mintegy huszonöt millióan 18 év alattiak. A szocialista politikus szerint a probléma egyik lehetséges és ésszerű megoldása, ha mindegyik tagállamban áfamentessé teszik az alapvető élelmiszereket.
 
Ujhelyi István két kérdést intézett Jean-Claude Junckerhez. A néppárti elnökjelölttől arra vár választ, hogy az Európai Bizottság leendő vezetőjeként mennyiben érzi magát elszántnak és elhivatottnak az antidemokratikus, EU-ellenes erők térnyerésének megakadályozásához. Ujhelyi kérdést intézett a néppárti jelölthöz a fiatalok munkanélküliségének felszámolásával és a hazájukat gazdasági kényszerből elhagyók érdekképviseletével kapcsolatban is. A szocialista képviselő többek között arról vár tájékoztatást Jean-Claude Junckertől, hogy van-e stratégiai elképzelése a külhonban megélhetést keresők jogainak biztosításával kapcsolatban, illetve készül-e olyan, forrásokkal megtámogatott programok elindítására, amely segíti a hazatelepülésüket és otthoni boldogulásukat.
 
Szanyi Tibor és Ujhelyi István egyaránt világossá tette, hogy – követve a korábban lefektetett demokratikus elveket – támogatni fogják Jean-Claude Juncker megválasztását, de ehhez előtte tájékoztatást is várnak az általuk kiemelt ügyekben.