mszp.hu | Belföld | 3-as metró budapesti fejlesztések
2014. augusztus 24. 16:52

A Fidesz kudarca

A Fidesz kudarca, hogy a M3-as metró felújítása még mindig húzódik, miközben stadionépítésre és más presztízsberuházásokra szívesen áldoz a kormány – mondta Kunhalmi Ágnes és Trippon Norbert vasárnap a Nyugati téri Eiffel-palota előtt.

Kunhalmi Ágnes a Bajcsy-Zsilinszky úton álló Eiffel Palace Irodaház bejárata előtt azt mondta: az állam, pontosabban a Magyar Nemzeti Bank "csillagászati áron" vásárolta meg az épületet, miközben a 3-as metró felújítására nem áldoz. "Az irodaház és a metró nagyon jól szimbolizálja a Fidesz-kormány politikáját, hiszen a felszín felett tobzódik, a mélyben pedig rohad minden" - jelentette ki az MSZP budapesti elnöke.

Kunhalmi szerint nem véletlen, hogy az MSZP kampányt indított a metró felújítására, hiszen annak rossz állapota nagyon sok embert érint. Maga Tarlós István főpolgármester is úgy fogalmazott nemrégiben, hogy ugyan ma még nem életveszélyes a 3-as metró, de könnyen azzá válhat - mutatott rá a politikus.

Szerinte a sajtóban nemrégiben napvilágot látott fővárosi önkormányzati előterjesztés a metró felújításáról is egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a Fidesz csődöt mondott a metró ügyében, hiszen az említett dokumentumban nincsenek konkrétumok, csak elismerik benne, hogy a felújításra szükség van, és a főpolgármestert jelölik ki, hogy tárgyaljon ennek érdekében.

Trippon Norbert, a baloldal újpesti polgármesterjelöltje, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke azt mondta, felháborító, hogy miközben jut közel 12 milliárd forint egy belvárosi irodaház, vagy mintegy félmilliárd a tiszaroffi kastélyszálló megvásárlására, illetve majdnem 100 milliárd forint stadionépítésekre, a 3-as metró felújítását csak komoly hitellel tudják biztosítani. Szerinte ezzel "hitelcsapdába" akarják kényszeríteni a fővárosiakat.

"Mi azt kérjük és követeljük, hogy a 3-as metró felújítása kormányzati támogatott projekt legyen, tehát ne csak és kizárólag hitelből valósuljon meg (…), akár bizonyos presztízsberuházások törlése árán is" - hangsúlyozta a politikus, hozzáfűzve, hogy vissza nem térítendő uniós támogatást is igénybe kellene venni a munkálatok finanszírozására.

Kérdésre válaszolva elmondta: a metróvonal Káposztásmegyerig tartó meghosszabbításának már rég meg kellett volna valósulnia, ebben a korábbi kormányoknak, így a szocialistáknak is felelősségük van.