mszp.hu | Belföld | szőlő kartell GVH
2014. szeptember 07. 10:53

Kartellgyanú a szőlő felvásárlásnál

Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal vizsgálja ki, miért ajánlanak a felvásárlók megalázóan alacsony árat ajánlanak a szőlőtermelőknek az alföldi területeken, a Gazdasági Versenyhivatal pedig indítson vizsgálatot a kartellgyanú miatt!

Az alacsony árajánlatokat az utóbbi napokban maguk a gazdák jelezték, és újsághirdetések is bizonyítják.
A helyzet azért érthetetlen, mert az egyébként helyes importkorlátozás miatt a szőlő árának az elmúlt évihez képest emelkedni kellene. Ezt támaszt alá a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának termésbecslése és árprognózisa is, amely szerint 90 forint az elfogadható minimális ár.

Európában a kedvezőtlen időjárás miatt is jelentős áremelkedés várható.
Az is teljességgel elfogadhatatlan, hogy a hírek szerint az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedő Ház szintén 60 forintos bruttó felvásárlási árral jelentkezett.

Azt gyanítjuk, hogy a felvásárlók az olasz import nyereségcsökkenését aljas módon a szőlőtermelők kárára akarják kompenzálni.

A kormánynak kötelessége azonnal kivizsgálni történteket, a szőlőtermelőket pedig arra biztatjuk, hogy ha ez lehetséges, várjanak a szürettel, és ne hagyják magukat az alacsony felvásárlási árral becsapni és megalázni.

Gőgös Zoltán,
elnökhelyettes

Király József,
Bács-Kiskun megyei elnök