mszp.hu | Ukrajna közlemény
2014. szeptember 10. 09:59

Elkötelezettek vagyunk a béke megteremtésében

Megtartotta alakuló ülését az EU–Ukrajna Parlamenti Együttműködési Bizottságba delegált európai parlamenti küldöttség, amely Szanyi Tibort első alelnökévé választotta.

A küldöttség kiemelt szerepet kíván játszani az ukrán-orosz konfliktus kezelésében. Szanyi Tibor elmondta: "célunk, hogy az Európai Unió egységesen lépjen fel a nemzetközi jogba ütköző, orosz törekvésekkel szemben, és ezt az egységet ne gyengíthesse olyan tagállami hinta-politika, mint amelyet az Orbán-kormány is képvisel".
 
A szocialista delegációvezetőnek e megbízatása is lehetőséget teremt arra, hogy felhívja az európai partnerek figyelmét az ukrán válság nemzeti kisebbségekkel, valamint az energiaellátás biztonságával kapcsolatos, Magyarország számára is különösen fontos szempontjaira.
 
Szanyi Tibor immár első alelnöki minőségében vesz részt Kijevben a csütörtökön kezdődő 11. Yalta Európai Stratégia Éves Találkozón is. A konferencián - amelyre rendkívüli nemzetközi figyelem irányul - az összes mérvadó és demokrácia mellett elkötelezett ukrán vezető mellett részt vesz számos magas rangú külföldi politikus is, így az Európai Bizottság konzervatív elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Parlament szocialista elnöke, Martin Schulz, és Tony Blair, volt brit miniszterelnök.
 
Szanyi Tibor
EP-képviselő
az EU–Ukrajna Parlamenti Együttműködési Bizottság alelnöke