nol.hu | Belföld | önkormányzat 2014
2014. szeptember 27. 09:09

Tóbiás hét nagyvárost vinne

Az MSZP elnöke azt reméli: Szegeden kívül még öt-hat megyeszékhelyen baloldali polgármestert választanak, így az önkormányzatok lehetnek a baloldal újjáépítésének színterei. Tóbiás József ugyanakkor Falus Ferencről azt mondja: nem a szocialisták jelölték, és az MSZP nem veheti át a kampánystáb működtetésének feladatát az Együtt–PM-től.

Legalább hat-hét megyeszékhelyen számít győzelemre az önkormányzati választáson Tóbiás József. Az MSZP elnöke a Népszabadságnak azt mondta: Szegeden (az egyetlen jelenleg is szocialista vezetésű nagyvároson) kívül elsősorban Miskolc, Salgótarján, Szombathely és Dunaújváros nyerhető, de Békéscsabán, Nyíregyházán, Szolnokon és Pécsen is lát esélyt a baloldali sikerre.

Tóbiás szerint reményt ad erre, hogy hiába vezetett kétharmados többséghez a Fidesz 43 százalékos eredménye, a választók több mint fele nem a kormányoldalra szavazott áprilisban. Abban is bízik, hogy az önkormányzati választáson felértékelődik a jelöltek szerepe, az MSZP színeiben pedig sok olyan politikus indul, aki négy és nyolc éve az országos erőviszonyok ellenére is nyerni tudott, vagy jobb eredményt ért el pártjánál. Szerinte ezért a kampány utolsó időszakában az a feladat, hogy életben tartsák a reményt a változást akaró többségben.

A választás tétjéről azt mondta, az MSZP a következő években az önkormányzatokban mutathatja meg, hogy milyen alternatívát kínál a Fidesz kormányzásával szemben, a helyhatóságok lehetnek a baloldal újjáépítésének színterei.

A pártelnök szerint az önkormányzatok dolga a helyi ügyek rendezése, ezért az ellenzék feladata nem az, hogy minél zajosabb legyen vagy, hogy a kormány bírálatára használja a helyhatóságokat, hanem, hogy figyelembe vegye azok véleményét, akiket képvisel, és működjön együtt a civil szervezetekkel. Ezért az MSZP tervei között szerepel a lakossági döntések körének szélesítése, akár úgy, hogy a szabad felhasználású fejlesztési forrásoknál népszavazás válasszon a célok közül.

A szocialista párt több konkrét feladatot is meghatározott képviselőinek. Így azt: érjék el, hogy az önkormányzat hozzon létre segítő hálózatot a magányos idős emberek és a gyermeküket egyedül nevelők támogatására. Céljaik között szerepel, hogy a baloldali képviselők szervezzék meg településükön az éhező gyermekek rendszeres étkeztetését önkormányzati segítséggel és civil aktivitással.
hirdetés

Tóbiás ezt úgy fogalmazta meg: „minden lánc annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. Ma, Magyarországon óriási és nyomasztó a szegénység. A baloldal feladata a leggyengébbeket is erősebbé tenni, mert ez elengedhetetlen a települések és az ország sikeréhez. Nincs erős Magyarország négymillió mélyszegénységben élő emberrel, márpedig a kormány által tervezett 1700 milliárd forintos újabb megszorítócsomag további egymillió embert taszíthat éhezésbe.”

A budapesti önkormányzati kampányból kivonuló pártelnök Falus Ferenc ellenzéki főpolgármester-jelölti kampányát csak a választás után akarja értékelni. Ezt firtató kérdésünkre csak annyit jegyzett meg: az MSZP budapesti vezetése kiállt Falus mellett, „a szocialista párt pedig abban érdekelt, hogy az Együtt–PM képes legyen megfelelni annak a kihívásnak, amit a jelöltállításkor vállalt. Falus Ferenc az Együtt–PM jelöltje, akit az MSZP támogat. Ugyanakkor az MSZP nem vállalhat át feladatokat, a kampánystáb működtetése a jelölőszervezet dolga” – mondta Tóbiás József.