MTI/mszp.hu | Belföld | önkormányzat 2014 Dunaújváros
2014. október 02. 22:11

Tóbiás: az önkormányzatokkal bebizonyíthatjuk, képesek vagyunk kormányozni

Az MSZP elnöke - együttműködve a szövetségeseikkel - olyan önkormányzatokat akar, amelyek már ellenzékben is bebizonyítják: a párt képes arra, hogy Magyarországot másképpen kormányozza a következő választások után.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Tóbiás József erről csütörtökön Dunaújvárosban, a Munkás Művelődési Központ nagytermében tartott fórumon beszélt mintegy hetven ember előtt. Kiemelte: "azt kell bizonyítanunk október 12. után, hogy minden egyes nap, minden egyes problémára válaszokat adni képes és képviseletet, védelmet kínáló képviselőink vannak".

A pártelnök hangsúlyozta, hogy Dunaújváros a baloldal számára az egyik legfontosabb város. Hozzátette: a választás után ez lesz az az önkormányzat, amely a kormány által okozott társadalmi feszültségeket orvosolja és segít majd abban, hogy a kormányzat hibáit "a jelen helyi társadalma képes legyen túlélni, hogy 2018-ban változtatni lehessen".

Tóbiás József úgy fogalmazott: "rengeteg láthatatlan hőse van az országnak": a létminimum alatt élők, az anyák, akik azt keresik, hogyan tudnak gyerekeiknek kiszámítható, biztos jövőt adni, továbbá azok, akik magányosak és nem találnak közösséget, védelmet. Úgy vélte, október 12. a lehetőség arra, hogy ezeknek az embereknek a polgármestereken és a képviselőkön keresztül partnerséget, biztonságot kínáljanak.

Utalva a kormány szlogenjére megjegyezte, hogy erős Magyarországot építeni négymillió létminimum alatt élő emberrel nem lehetséges. "Minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszem, vagyis az erős Magyarország a leggyengébb állampolgár erején mérhető meg" - fogalmazott.

Tóbiás József kiemelte: az MSZP olyan önkormányzatokban gondolkodik, amelyek bevonják a nyilvánosságot, hogy az állampolgár dönthessen arról, miként használják fel egy részét a közösnek. A baloldal által vezetett önkormányzatok sok egyedülálló és nyugdíjas biztonságát fogják megszervezni, és sok energiát fognak arra fordítani, hogy a fiatalok rendelkezzenek azzal az alaptudással, amelynek révén bekapcsolódhatnak a tudásalapú világba - jelentette ki.

Pintér Attila, a Szövetség Dunaújvárosért (MSZP, DK, Együtt - A Korszakváltók Pártja) polgármesterjelöltje elmondta: az önkormányzati választás tétje, hogy a város hová tart. Nem az a kérdés, hogy hívják a városvezetőt, hanem az, hogy mi lesz a várossal, merre halad tovább a következő öt évben - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy nem olyan várost szeretnének, amely csúszik lefelé, ahol nem érzik jól magukat az emberek, ahol munkahelyek szűnnek meg, hanem olyat, amely fejlődési pályán van, érdemes ott élni, és a városvezetők szolgálják a városlakókat.

Úgy vélte, Dunaújváros számára a kitörést a pályázati lehetőségek ésszerű és hatékony felhasználása, valamint a főiskola és az ipari környezet adta előnyök kihasználása jelentheti.