Népszava | Belföld | beutazási tilalom kétharmad
2014. október 31. 15:25

Kovács: Megrészegült Orbán a kétharmadtól

Elgondolkodtató, hogy az amerikai kitiltási botrány kirobbanását követően egy német konzervatív lap, a Die Welt szemrehányóan írt arról, hogy miközben az Egyesült Államok meglehetősen kemény lépést tett Magyarországgal szemben, addig az unió lényegében tétlenül figyeli, vagy legfeljebb egy "ejnye-bejnyével" nyugtázza Orbánék lépéseit - jelentette ki lapunknak a szocialista Kovács László. A lap felvetette, a logikus válasz erre első lépésként az lenne, ha a Fideszt kizárnák az Európai Néppártból, amelybe nem is nagyon illik, azután, ha szükséges, az országot ki kell rekeszteni a közösségből. 

Kovács szerint elfogadhatatlan a művelt világ számára, hogy a magyar miniszterelnök az illiberális demokráciát dicséri és szembeállítja az európai demokráciával, miközben tudja, hogy a demokrácia mindig liberális volt és marad is. Ez amolyan "fából vaskarika" - fogalmazott a volt uniós biztos. Hozzátette, Orbán példaképként Oroszországot, Törökországot, Kínát említi, mint jól fejlődő illiberális országokat és azt állítja, ezek versenyképesebbek a nyugati országoknál. Pedig pontosan tudja, hogy a növekedés mértéke attól is függ, milyen a kiindulási alap.

Orbán tevékenységét hosszú évek óta aggódva figyeli az unió és az Egyesült Államok. Kovács szerint a Kötcsén felvázolt centrális politikai erőtér lényegében egypártrendszert, a "felesleges" viták kiiktatást jelenti, ami demokratikus politikus számára elfogadhatatlan. Ráadásul Magyarországon ma Orbán Viktor dönti el, mi felesleges és mi nem. A miniszterelnök a gyakorlatban is megvalósította elképzelését, emiatt az elmúlt években többször bírálta, elmarasztalta az országot az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament, pedig ezekben a testületekben jobboldali többség van.

Komolyabb lépések ugyan még nem történtek, aminek az oka, hogy az unióban korábban nem fordult elő, hogy egy tagállam kormánya ilyen rendszeresen szembement volna az európai normákkal. Erre még ma sincs egészen felkészülve az unió, viszont a testület asztalán már ott fekszik több olyan kezdeményezés, amelyek azt vizsgálják, mit kell tenni, ha egy tagország szembemegy a közös értékrenddel. Most még csak elítélnek bennünket, a következő lépés azonban várhatóan drasztikus lesz: megvonhatják a szavazati jogot Magyarországtól. Szomorú számunkra, hogy erre a problémára az Orbán-kormány hívta fel a figyelmet. Lépésről lépésre fognak haladni, mert az azonnali kirekesztés nem kapná meg az egyhangú támogatást, ám ha semmi nem változik, erre is sor kerülhet - figyelmeztetett Kovács.

Ezeket a lépéseket már az új EB fogja megtenni. Jean-Claude Juncker, a testület elnöke keresztényszocialista politikus és a volt uniós biztos szerint elkötelezett demokrata. Junker a Fideszben nem tudna karriert befutni, mert a demokrácia elkötelezettjeként kilógna a pártból - tette hozzá. Nem véletlenül választotta első helyettesének a szociáldemokrata Frans Timmermanst, aki már megválasztása előtt közölte, számára a legfontosabb, hogy az alapértékeket betartassa a tagállamokkal.

Kovács kijelentette, az Egyesült Államok nem áll meg a hat magyar személy kitiltásánál. Az amerikai ügyvivő többször is elmondta: ha ez így folytatódik, előbb utóbb lehetetlenné válik a szövetségesi együttműködés. Ha az Egyesült Államok azt mondja, hogy ilyen korrupt országgal nem tud együttműködni, akkor ez a NATO tagság felfüggesztését is jelentheti. André Goodfriend nyilván otthoni utasításra helyezte kilátásba ezt. Ha ellehetetlenül Magyarország helyzete a NATO-ban, ez hasonló lépésre ösztönözheti az Európai Uniót is - tette hozzá. Nyilvánvaló, hogy Magyarország nem élhet a NATO biztonsági garanciáinak és az unió nyújtotta pénzügyi-gazdasági támogatásnak az előnyeivel úgy, hogy közben Orbán Oroszországot támogatja, az illiberális demokráciát dicséri és a nyugati liberális demokráciákat pocskondiázza.

A magyar kormányt már többször figyelmeztette az Egyesült Államok. Amikor 2011-ben Hillary Clinton külügyminiszterként itt járt, ünnepi beszédében feltűnően nagy hangsúlyt kapott a fékek és ellensúlyok fontossága. Ez volt az első komoly jelzés, Angela Merkel Áder Jánosnak azt hangsúlyozta, hogy a kétharmaddal nagyon körültekintően kell élni és nem lehet vele visszaélni. Ezek mind Orbánnak szóltak. 2012 nyarán az amerikaiak jegyzéket küldtek Orbánnak, amit a miniszterelnök hosszú időn át nem ért rá átvenni, ami példátlan. Hónapokig várakoztatta az amerikai nagykövetet, amit máshol nem mernek megtenni.

Ez a jegyzék kemény figyelmeztetés volt. Nemrég előbb Clinton volt, majd Obama jelenlegi elnök Magyarországot a demokratikusnak távolról sem nevezhető országok közé sorolta. Ezekből érezhető volt, hogy Amerika egyre jobban neheztel ránk - fogalmazott Kovács. Hozzátette, az első tettekben megnyilvánuló reagálás a hat ember beutazásának megtiltása volt és ezen az úton az USA kész tovább menni. Tovább rontotta a helyzetet az a szerencsétlen, suta és szánalmas reagálás, ahogy a magyar vezetés tájékozatlanságot színlelt, Rogán Antal pedig viccnek nevezte a kitiltást.

A szocialista politikus attól tart, hogy Orbán megrészegült saját vélt sikereitől, a kétharmadtól, ami messze nem az ország kétharmadát jelenti és ami Kovács szerint el fog tűnni. Mint mondta, a kormányfő az unió elleni szabadságharcával, a nyugati demokrácia pocskondiázásával nem a magyar érdekeket védi. Ellenkezőleg, a magyar érdekeket sérti, nagyon súlyosan. Orbán csak a saját egyeduralmi törekvéseiért áll ki - mondta a volt uniós biztos, hozzátéve, jó lenne, ha a választók megértenék, hogy a "Magyarország jobban teljesít" porhintés, aminek katasztrofális következményei lesznek és nem Orbánra, illetve a holdudvarára, hanem a magyarokra nézve.

Fazekas Ágnes