mszp.hu | Belföld | Tusványos nyílt levél
2014. november 30. 11:20

Megadtuk a JEL-et; avagy háromezer órával Orbán tusványosi beszéde után

Ha egy politikus azt hiszi, hogy már mindent megtehet, abban a pillanatban el is bukott és valójában már nem tehet semmit. Ha egy politikus közeléből túlbuzgó csinovnyikok lökik arrébb a kérdezni akarókat és csak a lakájmédia hajlongását tűri, akkor az illetőt hamarosan a saját zárványa fojtja meg. Ha egy politikus elveszíti az egészséges kontrollt és a kapcsolatot a valósággal, megszűnt a választók szolgálójának lenni. Amikor fiatal egyetemisták ezrei vonultak utcára az Orbán-kormány felsőoktatási koncepciója – benne a tandíj és az új keretszámok – ellen, a rezsim láthatóan megijedt. Válaszként azonban nem széleskörű párbeszédet, közös gondolkodást, kiegyezést és kompromisszumot ajánlott: Orbán Viktor inkább látványkonzultált egyet a Fidesz ifjúsági tagozatával egy romkocsmában. Az az Orbán Viktor, aki pár nappal előtte még azzal érvelt a kifogásolt koncepció mellett, hogy Dunát lehet rekeszteni a „romkocsmák félhomályában merengő diplomásokkal”. A rezsim vezetői akkor és azóta sem hallgatják meg érdemben a választók, az átalakítások érintettjeinek szavát. Pedig állítólag ez lenne a nemzeti együttműködés kormánya, amely „szabadságot” és „egyetértést” hirdetett a kifüggesztett nyilatkozatában. Talán arra gondoltak: egyetértenek abban, hogy szabadon lehet lopni.

Néhány nappal ezelőtt ötven fiatal szociáldemokrata felkiáltójelet formálva demonstrált az Európai Parlament strasbourgi épületében, mert elegük volt abból, hogy szinte másodrangú állampolgárokká váltak Európában, a magyar kormány pedig rendre figyelmen kívül hagyja az ifjúság képviselőinek véleményét. A fiatalok megadták a JEL-et, világossá tették, hogy saját véleményük, saját akaratuk, saját jövőképük és saját, önálló szavazatuk van. Elfogadhatatlannak nevezték, hogy Európában fiatalok százezrei kezdik az utcán szakmai karrierjüket, ezért elvárásukat fogalmazták meg az európai döntéshozók felé: mindent kövessenek el a huszonöt év alattiak teljes foglalkoztatottságának megvalósításáért. Követelték, hogy gyorsítsák fel az Ifjúsági Garanciaprogram széleskörű bevezetését azokban az országokban – például Magyarországon -, ahol indokolatlanul késnek a megvalósítással. Kiálltak a hazai köz- és felsőoktatási rendszer szétverése ellen és elvárásukat fogalmazták meg a fiatalok tömeges kényszeremigrációjának megakadályozásával kapcsolatban is.
 
A rezsim persze továbbra is pökhendien elfordítja a fejét. Éppen ezért fog megbukni. Magyarország tényleg többet érdemel! Egy szociálisan érzékeny, a fiatalokat partnerként kezelő, a magyar emberek szavára érdemben figyelő, elvárásaikhoz megvalósítást rendelő kormányt.
 
Amíg ez nincs így, én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő