MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2014. december 01. 21:57

A vidékfejlesztéstől a helikopterbeszerzésig - országgyűlés

Megadóztatott termőföld, családokat érintő megszorítás, jegybank és helikopterbeszerzés. Ülésezett a parlament.

Káosz - korrupció - kilátástalanság

Gőgös Zoltán szerint a vidékfejlesztési támogatások szervezetét fenekestül felforgatta a kormány, a döntési joggal felruházott tárcák nem hozhatnak jogszerű döntéseket. Káosz, rendszerszintű korrupció van, a vidék súlyos milliárdokat bukhat a vidékfejlesztési támogatásokból - vélte, s azt mondta: nincs az uniós programok mögött új informatikai rendszer és hiányoznak a jogszabályok.

A megszorítások elsősorban a családokat érintik

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy a kormányzati megszorítások elsősorban a családokat érintik. Szerinte a gyermekes családok támogatásait magában foglaló Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alapra jövőre 100 milliárd forinttal kevesebb jut, mint tavaly, és 70 milliárddal kevesebb, mint az idén. Csaknem 40 milliárddal csökken a családi pótlékra jutó összeg 2010-hez képest - jegyezte meg, hozzátéve: a kormány az intézkedéseivel azt éri el, hogy még kevesebben részesülhetnek belőle. A családi adókedvezményt hét családból hat tudja igénybe venni, és azok sem teljes körűen - jegyezte meg. Mi lesz a hetedik családokkal? Miért nem emelik a családoknak járó juttatásokat? Mikor tesz le a kormány a család- és népellenes intézkedésekről? - sorolta kérdéseit a politikus.

Megszüntetik a korkedvezmény megszerzésének lehetőségét

Gúr Nándor arról beszélt, hogy habár 2010 előtt a most kormányon lévők megígérték, hogy megvédik a nyugdíjakat, de a választások után a nők negyvenéves jogosultsági idején alapulót leszámítva minden, az öregségi nyugdíjkorhatárt megelőző jogosultságot megszüntettek. A politikus hangsúlyozta, most azzal szembesülnek, hogy a korkedvezmény jogosultságának megszerzésének lehetőségét is meg kívánják szüntetni.

Mit adnak el 169 milliárdért jövőre?

Tóth Bertalan a 2015-ös költségvetés egyik "legtitokzatosabb" előirányzatának nevezte, hogy jövőre 169 milliárd forintért fog valamit eladni vagy hasznosítani az állam. A politikus feltette a kérdést: mit akarnak áron alul "átjátszani a haveroknak", a földgáztározókat vagy a Mol-részvényeket akarják-e eladni?

Mikor lesz felügyelőbizottsága a jegybanknak?

Tóth Csaba arról érdeklődött, mi az oka annak, hogy a kormányoldal eddig nem tett javaslatot a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagjaira, mikor lesz végre fb-je a jegybanknak. Emlékeztetett, az fb-tagok jelölése az új parlament megalakulása óta nem történt meg.

A termőföld nem képezheti adó tárgyát

Legény Zsolt azt vetette fel, hogy a nemrég elfogadott adócsomag részeként a települési önkormányzatok adót vethetnek ki olyan vagyonelemekre, amelyeket az állam nem adóztat, vagy más törvény nem tilt. Úgy véli, mivel a 3200 önkormányzatból 2400-2500 alig szed be iparűzési adót, kénytelen lesz új adókat kivetni, például a termőföldre. Ennek megakadályozására módosító indítványt adtak be, a szocialista politikus erről kérdezte a kormány álláspontját.

Korrupciómentes helikopter beszerzést!

Demeter Márta azt mondta, sokasodnak a gyanús előjelek a honvédség tervezett helikopterbeszerzései körül. A politikus erre hivatkozva azt kérdezte a kormánytól, hogy tervez-e érdemi egyeztetés a parlamenti pártokkal, továbbá biztosítja-e majd a valódi versenyt garantáló nyilvános tendert.

Milyen következményekkel jár a Nemzeti Munkaügyi Hivatal megszüntetése?

Az azonnali kérdések és válaszok óráját követően Varga László arról kérdezte a kormányt, hogy milyen következményekkel jár majd a Nemzeti Munkaügyi Hivatal megszüntetése, az ott dolgozók pedig számíthatnak-e elbocsátásukra.

Mire számíthatunk Pakson?