mszp.hu | Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
2014. december 04. 10:08

Magyarország kormánya embertelen és termelőellenes

Rendkívül sajnálatos, hogy az elvándorlásról szóló – jelenleg az Országgyűlésben tárgyalt – napirendi kezdeményezést a megyében megválasztott egyéni képviselők közül senki nem írta alá. Ennek az ellenzéki kezdeményezésnek a tárgyalását egyetlen megválasztott kormánypárti képviselő sem tartotta fontosnak, pedig megyénkből kiemelkedően a legmagasabb arányú az elvándorlás.

Nincs még egy megyéje az országnak ahol ilyen arányú népességfogyás lenne két választás között, mind belföldi, mind külföldi elvándorlást értve ez alatt – mondta dr. Veres János, az MSZP megyei elnöke. Mint kijelentette, megengedhetetlen, hogy ezzel kapcsolatban az itt megválasztott képviselők ne tartsák indokoltnak a kérdéskörrel való foglalkozást.
Úgy halljuk, fel sem szólaltak eddig a napirend kapcsán - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a képviselő - és egyben garantálta a kormánypárti képviselőkkel szemben, hogy a szocialista párt képviselői megszólalnak ebben a vitában.

Másrészt, a szocialista elnök folytatta a megyei termelők érdekében a június óta tartó sajtónyilvános felszólalásait, hiszen a többlettermék elhelyezésével kapcsolatos értékesítési nehézségekre, mind a meggy, és mind az alma esetében többször kezdeményeztek kormányzati beavatkozást.

Nem vagyunk megelégedve azzal, ahogy a kormány foglalkozott a megyei termelőkkel! – jelentette ki a megyei elnök. Ahogy a megyei közgyűlésen is kiderült, az elégedetlenségünket a kormánypárti gazdák is osztják, és a múlt héten - közösen a Fidesz frakcióval - újra elfogadtunk egy ismételt felterjesztést a kormány irányába.

Milyen az élet! – hívta fel a figyelmet egy levélre Veres János, idézve egy az MVH – tól kapott határozatból, amilyen határozatot az utóbbi napokban többen kaptak a megyében.
A határozat - az egyes gyümölcs és zöldségfélék termelőinek nyújtandó ideiglenes rendkívüli támogatási intézkedések megállapodásáról szóló rendelet értelmében – november 30 – án elutasítja a szilva be nem takarítás miatt, szeptember 9 – én benyújtott kérelmet.

 

 

Az elutasító határozat hivatkozik egy szeptember 29 – i, és egy október 30 – i módosításra, illetve indoklásként leírja, hogy november 7 – én nyilatkoztatták az ügyfelet, fenntartja – e a szeptemberben beadott igényét, majd a november 20 – i helyszíni ellenőrzésen már nem tudott megállapítást nyerni, hogy  a szilva minősége vajon megfelelő volt - e a betakarítási időszakban, hiszen ekkor már nem lehetett a fán…

Felelőtlen, trehány a kormány a termelőkkel kapcsolatos intézkedések kapcsán. Embertelen, és termelőellenes intézkedésekkel sújtja a kormány megyénk termelőit. Elfogadhatatlan, ahogy ezt a kérdést kezeli az MVH. Ha befogadtak egy igénylést, miért vár két hónapot egy közpénzből fizetett alkalmazott, hogy nyilatkoztasson, és ellenőrizzen? Hogy már ne tudjon mit megállapítani? - jelezte felháborodását a szocialista képviselő, aki biztosította a károsultakat, hogy minden jogorvoslati lehetőséget megpróbálnak megtenni, hogy közpénzből fizetett magyar hivatalnok, ne végezhesse ilyen termelőellenesen a tevékenységét.