beol.hu | Belföld | éhségmenet 2015
2015. február 15. 00:21

„Nem akarunk rabszolgák lenni, pedig annak kezelnek minket”

Mintegy 150-200-an demonstráltak a Közmunkások Szakszervezetének a Magyar Szocialista Párt támogatásával szervezett megmozdulásán szombaton délután a Békés Megyei Kormányhivatal épülete előtt. A résztvevők egyebek mellett a minimálbér nettójának 88 ezer forintra, vagyis a létminimumra emelését, tisztességes munkát és tisztességes béreket, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, a közszférát érintő azonnali 5 százalékos, de minimum 10 ezer forintos béremelést követeltek.
Tovább a galériához >>>

Az eseményen Miklós Attila, az MSZP békéscsabai elnöke köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve, hogy több mint tíz megyeszékhelyen zajlott a Békés megyeszékhelyi rendezvénnyel párhuzamosan hasonló megmozdulás.

Úgy vélekedett, a kormány számos dolgot, a köztársaságot, a demokráciát, az alkotmányt, a munkához való jogot és lehetőséget, a szabad sajtót, a sajtószabadságot; az igazságszolgáltatás, az Alkotmánybíróság, a szakszervezetek függetlenségét egyaránt elvette az emberektől.

— Az MSZP 2018-ban, a választások idején partner lesz egy új Magyarország építésében — hangsúlyozta.

Varga Zoltán, a szocialisták megyei elnöke úgy fogalmazott, azért nem mentek el még többen a szombati demonstrációra, azért hiányoztak sokan, tanárok, egészségügyi dolgozók, fizikai munkások, munkanélküliek, diplomások, mert félnek.

— A kormány azt üzeni, hogy nem kellesz, nem vagy fontos nekik — adott hangot vélemények Varga Zoltán. — Éppen ezért ki kell állnunk egymásért, vállalnunk kell a szolidaritást.

Pluhár László, Elek polgármestere elmondta, komoly kérdések vetődnek fel a közmunka-programmal kapcsolatban, hiszen elvileg csak a hátrányos helyzetű térségek pályázhatnak, az önkormányzatoknak pedig a kormányzati megszorítások miatt kevesebb forrásuk marad szociális támogatásokra.

Mészáros János, a Közmunkások Szakszervezetének megyei koordinátora kifejtette, nem akarnak sem másodrangú állampolgárok, sem másodrangú munkavállalók, sem statisztikai adatok lenni.

— Nem akarunk rabszolgák sem lenni, pedig most annak kezelnek minket.

Lakner Zoltán politológus-szociológus beszédében bírálta a jelenlegi kormányzatot, amelynek tagjai megfogalmazása szerint uralkodóként és helytartóként viselkednek.

— A közmunka a mai Magyarországon a kiszolgáltatottság jelképe lett, az egyik legfájóbb élmény az emberek számára —tette hozzá. — A kabinet politikája napjainkban 20-25 százaléknak kedvez, a többi társadalmi réteget pedig összeugrasztja. A helyzetet azonban senki sem fogja megoldani helyettünk.

A megmozdulás végén Mészáros János felolvasta, majd Varga Zoltánnal közösen kiragasztotta petíciójukat a kormányhivatalra.