MTI/mszp.hu | Veszprém parlament
2015. február 23. 16:21

A kétharmad lebontható, a Fidesz legyőzhető

Pannon Volán, zsákutcás magyar külpolitika, varsói látogatás, állami cégek jutalma, paksi beruházás, a veszprémi rendőrkapitány és a lebontott kétharmad. Ülésezett a parlament.

A magyar külpolitika zsákutcába vezette az országot

Mesterházy Attila a külügyminiszter lemondását követelte, mert véleménye szerint káosz és elszigeteltség jellemzi a magyar külpolitikát. Úgy folytatta, a külpolitika zsákutcába vezette az országot, a keleti nyitás látványosan megbukott, külpolitikai fordulatra van szükség. Hozzátette: miközben a kormány szerint jó gazdasági kapcsolatok kellenek Oroszországgal, a magyar export 15 százalékkal csökkent. Több Oroszország nem jelenthet kevesebb Európát és NATO-t - fogalmazott. Mint mondta, a magyar emberek 25 éve úgy döntöttek, a nyugati világhoz kívánnak tartozni, és ez a meggyőződésünk nem változott. Szerinte Szijjártó Péter kiirtotta a szakmaiságot a minisztériumban és szerencselovagokat hozott helyzetbe.

A kétharmad lebontható, a Fidesz legyőzhető

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője fordulópontnak nevezte a vasárnapi veszprémi választást, szavai szerint a pártok által támogatott civil, független Kész Zoltán az "új korszak" első hírnöke. Megjegyezte: a győzelemhez kellett az MSZP hozzáállása, hogy kész volt támogatni a civil jelöltet, mert a változás előidézését fontosabbnak tartotta, mint pártpolitikai érdekeit. Kiemelte, hogy Veszprémben a baloldaliak mind elmentek szavazni, s az is kiderült, hogy nem a Jobbik a kormányváltók reménye. Azt is hangoztatta, hogy a Fidesz és a Jobbik "egy tőről fakad". Az ellenzéki politikus egyúttal a fenyegetések kivizsgálására kérte a belügyminisztert.

Mi lesz a Pannon Volán dolgozóinak sorsa?

Szakács László a Pannon Volán dolgozóinak jövője iránt érdeklődött. A politikus kiemelte: tavaly még azt állították, csak a menedzsmentnél lesznek elbocsátások, a mostani bértárgyalásokon ezzel szemben azt látják, a szakszervezet által követelt 6,5 százalékos béremelés helyett nulla százalékot támogat a tulajdonos. Ez sztrájkkal fenyegeti az ottaniakat - mutatott rá.

Kudarcba fulladt a kormányfő varsói látogatása

Kiss László szerint látványos kudarcba fulladt a kormányfő varsói látogatása. Utalt arra, hogy Jaroslaw Kaczynski nem volt hajlandó találkozni Orbán Viktorral, és bár a Miniszterelnökség szerint nem is volt ilyen kezdeményezés, a lengyel párt közleménye szerint volt ilyen szándék, és az a magyar kormányfő környezetéből érkezett. Kudarcnak nevezte a lengyel kormányfővel való találkozót is. Ki nem mond igazat, kezdeményeztek találkozót? Mit tesznek, hogy helyrehozzák az orosz-magyar kapcsolatok miatt elmérgesedett lengyel-magyar viszonyt? - kérdezte.

Valóban semmilyen intézkedést nem tesz annak érdekében, hogy leveleit ne fújhassa ki a szél?

Lesz együttélés hete is?

Bangóné Borbély Ildikó azt firtatta, a házasság hete után lesz-e együttélés hete is. Arra hívta fel a figyelmet, hogy van olyan térség, ahol kétharmada a gyermekeknek házasságon kívül születik. Akik élettársként otthont teremtenek, miért nem számítanak? - kérdezte a szocialista politikus.

Kaptak tavaly jutalmat az állami cégek vezetői?

Velez Árpád emlékeztetett arra, hogy 2013 végén több milliós jutalmat, prémiumot kaptak állami vállalatok vezetői annak ellenére, hogy a miniszterelnök azt mondta, közpénzből működtetett állami cégeknél senki sem kereshet 2 millió forintnál többet. Az ellenzéki politikus azt tudakolta, tavaly fizettek-e jutalmakat az állami cégek vezetőinek.

Milyen képzések indulnak a paksi beruházással összefüggésben?

Heringes Anita emlékeztetett: egy tavaly decemberi kormányhatározat arról rendelkezik, hogy külön kutatás- fejlesztési célprogramra van szükség ahhoz, hogy paksi atomerőmű-beruházáshoz megfelelő számú műszaki, tudományos szakértelemmel rendelkező szakember legyen. A többi között azt kérdezte, milyen képzéseket indítanak, milyen szakon, hány fővel és mikor. Terveznek-e ösztöndíjprogramot? Pakson tervezik-e a főiskolai szak újraindítását? - sorolta.

Hol van a pénz, amit az ORÖ kapott?

Teleki László a közpénzek átláthatóságának fontosságát hangsúlyozva azt kérdezte, hol van az a több százmillió forintos támogatás, amelyet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) kapott. Szerinte ez a kérdés nemcsak a fideszes Farkas Flórián korábbi ORÖ-elnökre, hanem a kormányra is vonatkozik, mert a kabinetnek felelőssége van abban, hogy a Farkas Flórián vezette Lungo Dromon kívül nem szólít meg más roma civileket.

Milyen alapon járt el Veszprémben a városi rendőrkapitány?

Gőgös Zoltán azt kifogásolta, hogy egy a Fidesz pártigazgatóját, Kubatov Gábort kérdezni kívánó újságírót a városi rendőrkapitány igazolgatta. Milyen alapon? - tette fel a kérdést.

800 millióból épül stadion Kisvárdán

Tukacs István azt kifogásolta, hogy Kisvádra harmadosztályú labdarúgócsapatának 800 millió forintos stadionépítési támogatást "járt ki" Seszták Miklós fejlesztési miniszter. Abban a megyében, ahol az elszegényedés és a leszakadás a legnagyobb probléma, valóban erre kell a pénz? - kérdezte.

Kiss László és Bangóné Borbély Ildikó napirend utáni felszólása