Belföld | előregisztráció programalkotás Malév
2012. szeptember 19. 16:34

Az év végéig önkormányzati program készül az MSZP-ben

Simon Gábor elnökhelyettes szerdán újságíróknak emellett arról is beszámolt, hogy a parlamenti választási felkészülés megkezdése után az MSZP hozzálát a 2014-es önkormányzati választásokra való felkészüléshez is.

Az egyéni választókerületi felelősök mintájára az év végéig önkormányzati felelősöket jelöl ki az MSZP, egy évre rá pedig megnevezik a lehetséges polgármester- és képviselőjelölteket.

A szocialista párt elnökhelyettese azt mondta, hogy a jövő évi költségvetés egyik nagy vesztese ismét az önkormányzati szféra lesz, amelytől újabb 110 milliárd forintot vonnak el, így sok teendő hárul majd a baloldali önkormányzati politikusokra.

A szerdai elnökségi ülés további döntéseiről tájékozatva közölte, hogy Kovács László korábbi pártelnököt, külügyminisztert delegálják az Európai Szocialisták Pártja elnökségébe.

Kérdésre válaszolva Simon Gábor beszélt arról a dokumentumról is, amely az MSZP stratégiáját vázolja fel a 2014-es választásokig. Azt mondta, hogy a fenteslent.blog.hu oldalon megjelent szöveg - amely például azt vetíti előre, hogy az MSZP kormányra jutva azonnal elfogadja a parlamentben a rezsistop-kezdeményezést és megemeli a minimálbért - vitaanyag, nem végleges program, és nem testületi döntés eredménye.

Felesleges bevezetni a feliratkozást

Simon Gábor kifejtette: a javaslat alapján a választási iroda a most is létező nyilvántartás alapján ellenőrzi, hogy a feliratkozáskor megadott adatok valóságosak-e.
    
Az MSZP-s politikus szerint a kormányoldal ezzel elismerte, hogy rendelkezésre áll a választáshoz szükséges lakcímnyilvántartás, vagyis szükségtelen az állampolgári regisztráció bevezetése, és annak egyetlen célja a résztvevők számának csökkentése.
    
Aggályosnak tartotta a választási szervek tervezett átalakítását, köztük hogy, a szavazás technikai lebonyolításáért felelős Nemzeti Választási Központ elnökét a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök kilenc évre nevezheti ki.
    

Bírálta a jelöltállítási rendszert is, mondván, hogy - mivel egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, az induláshoz pedig elegendő kétszáz aláírás összegyűjtése - egy körzetben kétszáz ember akaratából akárhány képviselőjelölt neve felkerülhet a szavazólapra.
    
A szocialista politikus szerint elfogadhatatlan a levélben szavazás tervezett módja is, szerinte így nem biztosítható a külföldről voksolók szavazatának titkossága.
    
Az MSZP elnöksége szerdán egyetértett a parlamenti frakció előző napi döntésével, vagyis azzal, hogy a szocialista képviselők részt vesznek a választási eljárási törvény parlamenti vitájában. Az MTI ezzel kapcsolatos kérdésére Simon Gábor azt mondta: nincs olyan illúziójuk, hogy a Fidesz-KDNP érdemben változtat az indítványon, de képviselni akarják az Országgyűlésben "a választási manipulációt elutasító csendes többség" véleményét, bizonyítva, hogy a kormánypártok törvényjavaslata demokráciaellenes.
    
Az MSZP nem Gyurcsány Ferencnek vagy a Demokratikus Koalíciónak, hanem saját, meglévő és leendő támogatóinak akar megfelelni - válaszolta arra a felvetésre, hogy a volt miniszterelnök a választási eljárási törvény tárgyalásának bojkottjára kérte az MSZP-t és az LMP-t.
    
Ugyanakkor kijelentette: a választási szabályok átalakításától függetlenül le fogják győzni a Fideszt 2014-ben.