Okirat-hamisítás miatt tesz feljelentéseket földügyben az MSZP

Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságnak MSZP-s alelnöke keddi sajtótájékoztatóján négy esetről számolt be.

Két ízben azért tettek, illetve tesznek feljelentést, mert a gyanú szerint okirat-hamisítás történt. Gőgös Zoltán elmondta: a Fejér megyei Csákváron öten jelentkeztek be egy lakhatásra alkalmatlan irodaházba, és közülük hárman sikerrel pályáztak összesen csaknem háromszáz hektár termőföldre. A szocialista politikus szerint a fiktív lakcímre azért volt szükség, mert a pályázati kiírás alapján csak 20 kilométeren belül élők juthatnak földhöz - ugyanakkor az üres irodaházba bejelentkezők egyike korábban Debrecenből igényelt területalapú támogatást.

Az MSZP-s képviselő közölte, hasonló eset történt a bakonyi Nagyesztergáron, ahová valaki Fótról jelentkezett át a földhöz jutás érdekében, ugyanakkor a helyiek azt mondják, nem él a Veszprém megyei településen.

Gőgös Zoltán két másik földbérlet-pályázati eredményt is kifogásolt. Egyfelől, hogy Kecskeméten egy tíz éve földhasználó sertéstartó helyett - a pályázati kiírással ellentétesen - egy állattal nem rendelkező cukrász nyert el állami földet. Másrészt, hogy a Békés megyei Szeghalmon egy olyan család veszített a földbérletpályázaton, amely három éve 120 hektárt nyert el ott, és ugyanekkora területet kényszerhasznosításra kapott meg. Ezután - folytatta - öntözőrendszert építettek ki, most azonban elveszítették a kényszerhasznosított földterületre kiírt pályázatot.

A szocialista képviselő szerint ez nyilvánvaló, de még orvosolható szakmai hiba, ugyanis egyértelmű, hogy senki sem adhatott be jobb pályázatot az öntözési beruházást elvégző családi gazdálkodónál.