Belföld | Ócsa szociális lakópark devizahitelesek
2013. február 13. 10:57

1200 budapesti lakást vehettek volna rászorulóknak az ócsai ingatlanok helyett

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a beruházásra szánt hatmilliárd forintból 1200 lakást vehettek volna Budapesten a rászorulóknak, akiknek egy év elteltével Ócsáról is menniük kell majd, ha a bank nem tudja értékesíteni korábbi ingatlanukat.

Az MSZP-s politikus elmondta: az ócsai telep 80 háza a várostól távol, a pusztában áll, és még a gázt sem vezetik be. Ennek ellenére - folytatta - négyzetméteráruk 522 ezer forint, szemben a Pest megyei városban megszokott 140-150 ezerrel. Még a Rózsadombon is találni négyzetméterenként 400 ezer forintnál olcsóbb lakásokat, míg az ócsai lakóparki lakások 26 millió forintos átlagáráért közművesített, melléképületekkel rendelkező, háromszintes, 250 négyzetméteres ingatlant lehet vásárolni a településen - jelentette ki.

Korózs Lajos hozzátette: a teljes ócsai lakóparkberuházásra szánt hatmilliárd forintból 1200 lakást vehettek volna Budapesten a rászorulóknak.

Kitért arra is, hogy az ócsai lakótelepen a házak többsége 50 négyzetméteres, noha "falun 50 négyzetméteres a gazdasági épület, a fészer, nem a családi ház".

Megemlítette, hogy a projekt kezdetekor a Belügyminisztérium még azt közölte: A+ energiaosztályú épületeket adnak át, ám azok valójában C kategóriásak. Az érvényes jogszabályok szerint ez a minimumkövetelmény, ennél rosszabb minőségben tehát nem lehet építkezni - mondta a szocialista politikus.

Arról is beszélt, hogy ha a bank egy éven belül nem tudja eladni a kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanukat, akkor a bajba jutott hiteleseknek ki kell az ócsai lakóparkból is ki kell költözniük.

Bírálta továbbá, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik vezetője a közelmúltban úgy fogalmazott, "depressziós, összeesett ember nem kell ebbe a közösségbe".

Korózs Lajos idézte Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkárt, aki azt mondta, a kezdeményezőkészség és az önfenntartáshoz szükséges képesség is fontos szempont az Ócsára költözők kiválasztásánál. "Ha ezek az emberek mindezzel rendelkeznének, akkor mi a francért költöznének Ócsára?" - tette fel a kérdést az MSZP-s politikus.