Belföld, Gazdaság | magánnyudíjpénztár
2013. április 10. 16:39

Hová lett hárommillió ember nyugdíj-megtakarítása?

A szocialista párt szóvivője azt mondta: a Fidesz-kormánynak válaszolnia kell, hol van az a csaknem háromezermilliárd forint, amelyet az emberek a magánnyugdíj-pénztári rendszerben idős korukra tettek félre. Hozzátette, a vagyon állami kezelésbe vételével és a pénz elköltésével a korábbi magánpénztártagokat átlagosan egy-egymillió forinttal "károsította meg" a kormány.

Török Zsolt azt mondta, sok pénzt vettek ki az emberek zsebéből 2010 óta az egykulcsos adórendszerrel is. Szavai szerint egy havi nettó 130-140 ezer forintot kereső ember az elmúlt két évben havi 8-10 ezer forintot vesztett el az adójóváírás megszűnése miatt, s ez idő alatt körülbelül 160 ezer forint többletterhet jelentettek számára a különadók. Egy átlagbérből élő embertől így két adóév alatt 360 ezer forintot vett el az Orbán-kormány - jelentette ki, megjegyezve: összesítésükben nem szerepel az áfaemelés, illetve az üzemanyagok árának növekedése.

Az MSZP szóvivője arról is szólt, hogy a nettó minimálbér 2010-ben 61 200 forint volt, 2012-ben pedig csak hétszáz forinttal több. Tavalyelőtt 36 ezer forinttal, tavaly pedig 74 ezerrel többet kellett volna keresniük évente a minimálbéreseknek, ha a kormány az inflációnak megfelelő mértékben emeli a járandóságukat, vagyis ennek elmaradása összesen 110 ezer forinttal rövidítette meg őket - jelezte.

Az MSZP az átlagosan, illetve az átlagnál kevesebbet keresőknek akar kedvezni, ha kormányra kerül, számukra ugyanis "rossz üzlet" volt az Orbán-kormány hatalomra jutása - összegzett Török Zsolt. Mint mondta, adópolitikájuk a kisebb jövedelműek nettó keresetének emelése mellett a legjobban keresők jövedelmét csökkentené. A miniszteri és államtitkári fizetések a progresszív adórendszer eredményeként így 200-300 ezer forinttal lehetnek kevesebbek - mondta.