Érvénytelenítsék a trafikpályázatokat!

Botrányba fulladt a kormányzat trafiktender – mondta sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila.  Kiemelte, „ömlenek hozzá a panaszok az ország minden részéből.” Mesterházy leszögezte, a dohányüzletek körüli botrány „jó példa arra, hogy a Fidesz hogyan jutalmazza saját klientúráját”. Szerinte ez nem más, mint hogy a Fidesz újraosztja a piacot a saját haverjainak.

A pártelnök emlékeztetett arra is, hogy a törvény megírásába Lázár János barátja, a Continental dohánycég vezetője is besegített.  Elképesztőnek nevezte, hogy a pályázatok eredményhirdetése után csütörtök este Lázár János máris módosítást nyújtott be a törvényhez, melyben két és félszeresére emelné a megszerezhető profitot, ami összesen 20 milliárd forintos többletbevételt jelent.

Mint mondta, fel sem tételezik, hogy meg kell-e majd hálálnia a Fidesz felé az új tulajdonosoknak, hogy ilyen plusz jövedelemre tehetnek szert, esetleg a pluszbevételt valamilyen Fidesz által megjelölt célra kell áldozniuk.

Az MSZP arra kíváncsi, hogy a trafiktender eredeti céljához képest hány munkanélküli, és megváltozott munkaképességű ember jutott koncesszióhoz, illetve közöljék, hogy ki és milyen cég képviseletében nyert.

Az MSZP követeli, legyen nyilvános a teljes pályázati elbírálás. Tegyék közzé azt is, hogy kik és milyen szempontok alapján bírálták el a pályázatokat.

Mivel a pályázaton jelentős arányú volt a szubjektív elem (a jogorvoslati lehetőséget pedig kizárták), ráadásul utólag írják újra a feltételeket, az MSZP követeli, hogy azonnal érvénytelenítsék a végeredményt, írják újra ki a pályázatot!

Az MSZP azt is megvizsgálja, milyen magyar, illetve uniós jogorvoslat lehetséges.

Mesterházy Attila világossá tette: ha az érvénytelenítés nem történik meg, akkor kormányra kerülésekor meg fogja változtatni a törvényt: mindenki el fogja veszíteni a koncessziót, majd új, tisztességes pályázatot írnak ki. Az a negyvenezer család pedig, aki most a Fidesz igazságtalansága miatt elvesztette a dohánykereskedés jogát, vissza fogja kapni azt az MSZP-től.