Tündérmese a fővárosi nagyprojekt

Tüttő Kata, az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese arra reagált, hogy Tarlós István hétfőn közölte: a korábbi örökölt projektekkel összefüggő "kármentés" mellett több beruházás már folyamatban van, illetve megkezdték továbbiak jogi, műszaki és pénzügyi előkészítését. A főpolgármester ide sorolta többek között az 1-es és a 3-as villamos vonal felújítását, a Rác fürdő épületének rekonstrukcióját, a rákoskeresztúri autóbusz-folyosó építését, valamint a nemzetközileg elfogadott Duna stratégiát és a Podmaniczky Programot is.
    
A szocialista politikus sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a főpolgármester a 2010-es kampány finisében még "ésszerűtlen beruházásnak" tartotta, és hivatalba lépése után leállította ugyanezen, az MSZP-SZDSZ által indított a projekteket.
    
Tüttő Kata közlése szerint szükségesnek tartják a Tarlós István által említett mintegy 1100-1300 milliárd forint értékű beruházásokat, így akár az 5-ös metró építését is, de mint fogalmazott, kérdés, hogy a tervekből később mi valósul majd meg.
    
Az ellenzéki politikus azt mondta: a fejlődés nem csak az állami beruházásokból áll, ezért elfogadhatatlannak tartják, hogy a magánberuházásokat ellehetetlenítve "közgépesítenek" mindent, és kizárólag olyan projektek indulhatnak, amelyekhez Orbán Viktor miniszterelnök "kegyet gyakorolva" hozzájárul. Az MSZP attól tart, hogy az állami befolyás minden szektorra ki fog terjedni, ezért - mint fogalmazott - bizonytalanság van, kiszámíthatatlan a jövő. Ez ellen, úgy látszik, senki nem tehet semmit, mert a nagyberuházások nem a közérdeket, hanem szűk magánérdekeket szolgálnak - fűzte hozzá.
    
Újságírói kérdésre az MSZP frakcióvezető-helyettese elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a volt balettintézet épületét úgy akarja visszaszerezni az állam és a főváros, hogy nem tiszteli a magántulajdont, ugyanakkor megjegyezte, azt ők is szeretnék, ha az épületet felújítanák.