Eddig 2700 milliárdos megszorításról döntött a kormány

Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: ilyen brutális megszorítás-sorozatot még egy kormány sem zúdított az országra a rendszerváltás óta.

A szocialista politikus szerint mindez csökkenő lakossági fogyasztáshoz, zsugorodó gazdasághoz, a versenyszférában elbocsátási hullámhoz és rekordszámú cégmegszűnéshez vezetett, a születések száma pedig tízéves mélypontra csökkent. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy a megszorítások aláásták az életszínvonalat és a gazdasági növekedést.

Burány Sándor szerint jól járt viszont "a felső tízezer", amely korábban nem látott adókedvezményeket vehet igénybe, és a Fidesz-közeli vállalkozói kör is.

Az MSZP-s képviselő kérdésre válaszolva azt mondta: pontos képet fest a magyar demokrácia állapotáról az alapjogok magyarországi helyzetét vizsgáló jelentéstervezetet, amelyet a portugál zöldpárti EP-képviselő, Rui Tavares készített, és amelyet szerdán fogadott el az Európai Parlament állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottsága. A Tavares-jelentés ugyanakkor semmilyen szankciót nem javasol - jegyezte meg, hozzátéve, a szocialisták nem is támogatnának olyan előterjesztést, amely az itt élőket büntetné.