Belföld | közkút vízkorlátozás Ózd
2013. augusztus 05. 13:25

A rászorulók méltóságát sérti a vízszolgáltatás korlátozása

Gúr Nándor hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: Fürjes Pál polgármester (Fidesz-KDNP) azt ígérte a szocialista Nyakó Istvánnak, hogy a kánikula időszakára visszaállítják a vízszolgáltatást a közkutaknál Ózd szegények lakta városrészeiben. Az MSZP alelnöke hozzátette: még hétfőn több elzárt kutat újranyithatnak.

A politikus elmondta, bíznak az ígéret teljesülésében, ellenkező esetben az MSZP a megyei kormányhivatal vezetőjéhez fordul. Gúr Nándor ezt azzal indokolta, hogy a kormányhivatal vezetője felügyeli a katasztrófavédelmet. Megjegyezte, hogy Ózdon épp akkor korlátozták a közkutak működését, amikor országszerte vizet osztanak a hőségben.

A szocialisták azt is kezdeményezik, hogy az ózdi önkormányzat rendkívüli ülésen foglalkozzon a vízkorlátozás ügyével.

Gúr Nándor - aki az MSZP borsodi elnöke - elmondta, hogy a kormány 2012-ről 2013-ra 700 millió forinttal csökkentette Ózd támogatását. Ugyanakkor hangsúlyozta: a város 7,3 milliárd forintos költségvetésének csak 2 ezrelékét fordítja közkutak működtetésére, összesen 13 millió forintot.

Szerinte a kormányzati elvonások miatt egyre kevesebb pénzből gazdálkodó önkormányzatok olykor "eszeveszett módon" próbálják fenntartani a működőképességüket. Ez azonban - folytatta - nem magyarázhatja a vízkorlátozást a legnagyobb kánikulában.

Úgy fogalmazott: míg mások földet, trafikot kapnak, vannak, akiknek napi 20 liter víz sem jut. Mint mondta, az emberi méltóság minimuma, hogy - ha sokan éheznek is az országban - legalább szomjazniuk ne kelljen és mosakodni tudjanak az emberek.

A vízkorlátozás közegészségügyi szempontból is aggályos - tette hozzá, megjegyezve: a többség érdeke is az, hogy a vízhiány miatt ne terjedjenek el betegségek.