Az MSZP folytatni kívánja a tárgyalásokat

Mesterházy Attila kijelentette, az MSZP folytatni kívánja Bajnai Gordonnal a vitás kérdések megtárgyalását, mint mondta ezt „konstruktív hangnemben kell megtenni, és minél gyorsabban be kell fejezni”.

Hangsúlyozta, nem taktikai előnyt kívánnak szerezni, nem kommunikációs versenyt szeretnének futni, hanem megoldást kívánnak adni a kialakult helyzetre. A tárgyalások folytatását az MSZP elnöksége egyhangúan támogatta.

A pártelnök kiemelte, nem fordulhat elő, hogy egyéni választókerületekben egymás ellen induljanak demokratikus ellenzéki jelöltek. Mesterházy újra megerősítette, 35 körzetnél nem tudnak többet átadni a Bajnai vezette szervezetnek.

Az MSZP elnöksége felhatalmazást adott Mesterházy Attilának arra is, hogy a többi potenciális partnerrel is folytassák illetve kezdjék meg az ellenzéki összefogásra irányuló tárgyalásokat.

Mesterházy Attila bejelentette azt is, hogy az MSZP október második felében kongresszust tart. Erre az időpontra le kell zárni az egyeztetéseket, mert a kongresszuson az országos listáról, az EP-listáról, a választási programról kell dönteni. Ezután már csak a kampánnyal kívánnak foglalkozni.

Egy napon legyenek a választások

Mesterházy a választások időpontjával kapcsolatos fideszes kijelentéseket manipulációnak nevezte. Kijelentette, az MSZP elutasítja az országgyűlési és az uniós választások külön lebonyolítását. Indoklásában megemlítette a részvétel elvét, miszerint ha együtt van a két választás, akkor nagyobb felhatalmazást kaphatnak a Magyarországról megválasztott EP-képviselők, valamint sokkal költségtakarékosabb is, mind a lebonyolítás, mind a kampányköltségek szempontjából.  Az MSZP szerint a racionális dátum 2014. május 25-e.

Mesterházy Attila ezért kéri a köztársasági elnököt, a két választást egy időpontra írja ki.