A kormány kapitulált az EU előtt az alkotmánymódosítással

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány olyan ügyekben enged, amelyekben az elmúlt három évben "egy gyerek makacsságával ragaszkodott" álláspontjához.

Példaként a bírósági ügyáthelyezések megszüntetését hozta, mondván, ezt az összes magyarországi ellenzéki párt kifogásolta, a kormány mégsem vette figyelembe érveiket, és emiatt óriási presztízsveszteséget szenvedett el uniós testületek előtt.

A szocialista politikus szerint ugyanakkor bizonyos ügyekben a kormány nem javasolt tartalmi változtatást, hanem megpróbálja becsapni az embereket. Ide sorolta, hogy kivennék ugyan az alkotmányból a bírósági döntésekből fakadó adókivetés lehetőségét, de változatlan formában beemelnék azt a gazdasági stabilitási törvénybe.

Bárándy Gergely tisztázatlannak nevezte a kampányhirdetések tervezett szabályozását, felvetve: a kormány megengedné, hogy a kereskedelmi médiumok ingyen sugározzák a pártreklámokat, de mivel ezt nem írnák elő nekik kötelességként, nem világos, hogy a televíziók miért mondanának le műsoridejük egy részéről.

Az MSZP-s képviselő jelezte, e kifogásaik miatt elfogadhatatlannak tartják az ötödik alaptörvény-módosítást, amelyet - a parlamentben hétfőn kezdődő vita végén - nem is fognak támogatni.