A megbukott megszorítások

Az MSZP elnöke az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták frakciójának gazdaságpolitikai konferenciája előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarországon stagnál a gazdaság, az elmúlt három évben nőttek a társadalmi különbségek, mélyült a szegénység, és az Orbán-kormány - bár "trükkösebben, mint bárhol máshol Európában a konzervatív kormányok" - csaknem 3 ezer milliárd forint megszorítást hajtott végre.

Véleménye szerint a kormány a magántulajdont sem tiszteli, "nemzeti mázzal önti le a lopást", és inkább Fehéroroszország példáját tartja követendőnek, mint Németországét.

Mesterházy Attila azt mondta: ha az emberek élete nem fordul jobbra, akkor "balra kell fordulni". Az MSZP programja ehhez jogbiztonságot és kiszámíthatóságot kínál, és erre alapozva lehetővé teszi az országgal szembeni bizalom visszatérését - közölte, hozzátéve: igazságosabb újraelosztást szeretnének, és céljuk végső soron az, hogy az európai árak mellett európai bérek legyenek Magyarországon.

Hannes Swoboda, a szocialisták és demokraták EP-frakcióvezetője arról beszélt: a szociáldemokrata politika fontos eleme - szemben az Európában nagyon elterjedt neoliberalizmussal -, hogy a gazdagoktól a szegényekhez csoportosítsanak át jövedelmet, a szegényeket és az alsó-középosztályt támogassák, így csökkentve a különbségeket.

Az osztrák szociáldemokrata politikus emellett fontosnak nevezte a munkahelyteremtést a köz- és a magánszférában, utalva arra, hogy Európában és azon belül Magyarországon is sok az állástalan fiatal.