Csak statisztikai bűvészkedés a foglalkoztatottság növekedése

A parlament munkaügyi bizottságát vezető szocialista politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján azzal összefüggésben beszélt erről, hogy a kormány egy új foglalkoztatási mutató bevezetésére tett javaslatot.

Gúr Nándor azt mondta, a mutatószámok helyett a munkahelyek számát kellene növelni, de ezzel adós maradt az Orbán-kormány. A foglalkoztatottság növekedése csak annak a statisztikai bűvészkedésnek az eredménye, hogy azokat a százezreket is beszámítják, akik külföldön dolgoznak - jelentette ki.

A mostani számítási rendszerben azok is a hazai foglalkoztatottak között jelennek meg, akik kevesebb mint egy éve dolgoznak folyamatosan külföldön (például az idénymunkások). A szocialista politikus szerint ők teszik ki a külföldön munkát vállaló magyarok döntő többségét, míg azok, akik évek óta megszakítás nélkül külföldön dolgoznak, csak néhány tízezren vannak.

A szocialista politikus beszélt arról is, hogy a kormányváltás óta csökkent a minimálbér vásárlóereje. 2010-ben 60 ezer 200 forint volt a nettó összege, ma 64 ezer 200, de az infláció miatt a vásárlóértéke 2010-hez mérten csak 55-56 ezer forint - mondta.

Szólt arról is, hogy 2012-ben az előző évhez képest csökkent a bérjövedelemből élők száma, de nőtt azoké, akik minimálbért vagy annál is kevesebbet keresnek.

Az MSZP foglalkoztatáspolitikai programjából azt emelte ki, hogy minden családban legyen valaki, aki dolgozik. A szocialisták emellett garantálnák, hogy a minimálbér vásárlóereje nem csökkenhet, a kisebb keresetűeknek pedig progresszív adórendszerrel és az alapvető élelmiszerek áfájnak csökkentésével is segítenének - sorolta.