Belföld | állami vezetők prémiuma
2013. december 11. 15:53

13. havi fizetés az állami cégvezetőknek?

A szocialista párt elnökségi tagja arra reagált, hogy a kormány visszafizettetné az állami vállalatok vezetőivel az idén felvett jutalmaik kétmillió forint feletti részét.

Az MSZP-s politikus azt mondta, nyugtázzák, hogy az Orbán-kormány kezd valamit a saját maga által okozott problémával.

Továbbra is érthetetlennek tartja azonban, miért kaphatnak olyan állami cégvezetők jutalmat, prémiumot, akik monopolhelyzetű vállalatot irányítanak. Példaként említette a Nemzeti Eszközkezelő, a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetőjét, akik sajtóhírek szerint egyaránt több milliós prémiumot kaptak tavalyi munkájuk után.

Szanyi Tibor azt mondta: esetükben a kétmillió forintos prémium sem elfogadható, már csak azért sem, mert ha már felvették a pénzt, és most visszafizetik, akkor az növeli a járulékalapjukat.

A szocialista politikus Kósa Lajos Fidesz-alelnök azon javaslatát is elfogadhatatlannak minősítette, hogy az állami cégvezetők fordítsák jótékony célra a nekik kifizetett prémiumot. Közpénzből senki ne jótékonykodjon - mondta.

Szanyi Tibor azt is megemlítette, ha a kormány mégis úgy véli, hogy az állami cégek vezetői megérdemlik a nagyjából egy havi jövedelmüknek megfelelő kétmillió forintos prémiumot, akkor elvárható, hogy a vállalatok összes dolgozója kapjon 13. havi fizetést.

A prémiumok visszafizettetésének jogi aggályait firtató kérdésre a szocialista képviselő azt mondta, ha a visszafizetés önkéntes, nincs jogi probléma.

A Blikk hétfőn írt arról, hogy havi fizetése kilenc-tízszeresét kapta prémiumként tavalyi munkája elismeréséül több állami cég vezetője, a legtöbbet, 19,2 millió forintot Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója, Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója és Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.